Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Proef van Talant met therapeutisch paardrijden krijgt vervolg

9 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

Rutger heeft veel spierspanning en loopt daardoor vaak op zijn tenen. Na een uur paardrijden loopt hij op vlakke voet en meer in balans. Hij is een van de drie Talant-cliënten die deelnam aan de proef met therapeutisch paardrijden voor mensen met een complexe zorgvraag. Dit liep zo goed dat Rutger, Andy en Marije binnenkort naar een reguliere rijgroep doorstromen. Zo komt er ruimte voor nieuwe cliënten bij manege Onder de Linde in Beetsterzwaag.

Het was een spannend traject voor de drie. In het begin durfden ze nauwelijks in de buurt van de paarden te komen, laat staan dat ze daar ooit op zouden gaan zitten. Maar dankzij de geduldige hulp van gedragskundige Martine Elsinga en de begeleiders van Talant samen met de instructeurs van de manege, zijn de paarden en de omgeving niet meer vreemd voor ze.

Stapje voor stapje maakten de drie kennis met de manege en de paarden. “We zien echt dat de stress afneemt”, vertelt Martine, die meetbare doelen voor de cliënten stelde, passend bij hun behandelplan.

“De deelnemers kunnen meer aan. De focus van de cliënt ligt tijdens het rijden bij het paard, waardoor de omgevingsgeluiden meer naar de achtergrond verdwijnen. Andy draagt bijvoorbeeld vaak een koptelefoon tegen overprikkeling, maar tijdens het paardrijden is dit niet nodig.”


Ontspannen
Tijdens een ritje op de paarden is er weinig meer te merken van de gesloten en onwennige houding bij Rutger, Marije en Andy. Ze zitten ontspannen te paard, zingen of neuriën zelfs tijdens het ritje door de natuur.

De overduidelijke ontspanning bij de cliënten is niet het enige winstpunt voor ze. Rutger staat tegenwoordig veel meer open voor het leren van dingen. En Marije geniet van het feit dat haar wereld een heel stuk groter is geworden, doordat de activiteit niet bij Talant plaatsvindt.

Inmiddels gaat het rijden zo goed, dat Rutger, Andy en Marije op korte termijn doorschuiven naar een reguliere groep ruiters.
Talant en de manege gaan door met de ontwikkeling van het traject, zodat nog meer cliënten met een complexe zorgvraag aan het therapeutisch paardrijden kunnen deelnemen.

Ans Hoekstra, bedrijfsleider bij Onder de Linde, zegt dat therapeutisch paardrijden voor diverse behandeldoeleinden wordt ingezet. “Het draagt bij aan de zitbalans, oog-handcoördinatie en algehele balans.” Overigens zijn de drie cliënten van de proef niet de enigen vanuit Talant die er rijden. “Circa 40 ruiters die gebruikmaken van de manege, krijgen ondersteuning van Talant. Er wordt altijd goed gekeken welk paard het beste bij welke ruiter past”, zegt Ans.  |

Lees meer over
Talant in een artikel op de website over de manege. Lees een eerder artikel over waarom Martine wilde onderzoeken of paardrijden behalve leuk ook therapeutisch kan zijn.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!