Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Proef met overstap van arbeidsmatige dagbesteding naar betaald werk

12 april 2023 Redactie Klik Geen reacties

De Utrechtse gehandicaptenzorgorganisatie Abrona en sociaal ontwikkelbedrijf UW gaan in een pilot samenwerken om de kloof tussen arbeidsmatige dagbesteding en betaald werk kleiner te maken. Cliënten van Abrona gaan met begeleiding van een arbeidscoach aan de slag bij UW die voor verschillende werkzaamheden zorgt.

De samenwerking past in het landelijke project ‘Simpel Switchen’ van de overheid. Hierbij kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt makkelijker richting een betaalde baan begeleid worden, maar andersom kan ook: als betaald werk toch te hoog gegrepen blijkt, is de overstap naar arbeidsmatige dagbesteding ook eenvoudiger.

In de pilotperiode bekijken de partijen of de overgang van arbeidsmatige dagbesteding naar bijvoorbeeld beschut werk bij UW door deze werkwijze eenvoudiger en haalbaar is. Dit gebeurt op wetenschappelijke wijze, waardoor opgedane ervaringen gevalideerd en breed beschikbaar gesteld kunnen worden, zodat ook andere organisaties van de kennis kunnen profiteren.

Overigens kunnen ook cliënten die niet door Abrona begeleid worden, maar wel een dagbestedingsindicatie hebben, het werkervaringstraject bij UW doorlopen als ze door willen groeien naar een betaalde baan. Dit komt doordat Abrona en UW allebei lid zijn van ADSU, Aan De Slag in Utrecht. Dit samenwerkingsverband van verschillende organisaties zet zich in om mensen die willen en kunnen werken, maar daarbij een steuntje in de rug nodig hebben, aan een baan te helpen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!