Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Proef met exoskelet tegen rugklachten bij Frion

29 mei 2024 Redactie Klik Geen reacties

Bij de Overijsselse zorgorganisatie Frion hebben meerdere zorgmedewerkers een exoskelet geprobeerd tijdens hun diensten. Zo’n exoskelet ondersteunt vanuit de onderrug en als je veel vooroverleunt kan je er rugklachten mee voorkomen. De ervaringen zijn best positief, al is niet iedereen enthousiast.

Op de website van Frion staan de ervaringen beschreven van Wietske en Brian, die er allebei handigheid in hebben gekregen om het skelet om te doen en de voordelen van het werken ermee voelen.

Een exoskelet is een soort rugzak met veel riempjes die allemaal afgesteld moeten worden op het lichaam dat het draagt. Dat blijkt voor beide medewerkers geen probleem, ze doen dat in nog geen minuut.

Wietske draagt het skelet de hele werkdag, Brian doet dat alleen als hij cliënten helpt bij de dagelijkse verzorging. Wietske geeft aan dat ze door haar lengte heel vaak moet bukken. Het exoskelet dwingt haar om dit op de juiste manier te doen.

Gedoe
Volgens Frion zijn er ook collega’s afgehaakt, zij vonden het exoskelet niet prettig, of vonden dat ze het niet nodig hadden. Zij maakten bijvoorbeeld al veel gebruik van tilhulpen en in hoogte verstelbare bedden. Het lijkt erop dat medewerkers die nog geen rugklachten hebben, het exoskelet te veel gedoe vinden, vooral het afstellen van de riempjes.

Zo’n soortgelijke ervaring had men ook bij zorgorganisatie Siza. Toen daar in 2018 zo’n 1,5 miljoen euro uit een spaarpot werd vrijgemaakt voor de realisatie van initiatieven om de werkdruk te verlagen, diende een teamleider op Het Dorp een verzoek in voor een exoskelet. En ook daar kwam na enige tijd de voorzichtige conclusie dat het de werkdruk en het ziekteverzuim vermindert van mensen met rugklachten. Medewerkers zonder die klachten vonden het aan- en uittrekken van het exoskelet te veel werk.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!