Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prikkelen en ontprikkelen in een mobiel snoezeltentje

5 juni 2024 Redactie Klik Geen reacties

Bij Ontwikkelcentrum Cocon in Capelle aan den IJssel maakt men sinds anderhalf jaar gebruik van een mobiel snoezeltentje, de Snoezle. Dit is weer een andere mobiele snoezeloplossing dan de Snoezelbox waar Klik onlangs over schreef. Pedagogisch medewerker Claudia Benschop vertelt over hun ervaringen met de Snoezle bij Pameijer, waar Cocon onderdeel van is.

Het snoezeltentje valt erg in de smaak bij zowel de kinderen die Cocon bezoeken, als bij hun begeleiders. De Snoezle, zoals hij officieel heet, is een eenvoudig op te zetten tentje. Het bestaat uit een lichtgewicht frame, waar een stevig en wasbaar doek omheen gespannen zit. Langs de binnenranden zit een led-strip, die licht in allerlei kleuren kan uitstralen.

Thema’s
Het doek van het tentje is bedrukt in een bepaald thema. Daar zijn er vier van: Aan Zee, Het Bos, Onder Water en De Ruimte. Bij Cocon hebben ze gekozen voor het thema Onder Water. Bij het tentje hoort een geluidsbox die zowel rustige als meer prikkelende geluiden kan afspelen.

Claudia begeleidt kinderen met autisme en aanverwante stoornissen. Deze kinderen hebben moeite met prikkelverwerking. Cocon beschikt net als de andere ontwikkelcentra van Pameijer over een grote snoezelruimte, maar die is niet altijd beschikbaar. Daarom is men blij met de mobiele Snoezle, die zo ingeklapt en weer opgezet kan worden waar je maar wilt.

snoezle tentje 2

Wanneer een kind wat overprikkeld is, helpt het volgens Claudia om de Snoezle een rustig licht- en geluidsprogramma te laten spelen. Moet een kind juist wat actiever worden, dan worden licht en geluid daar weer op aangepast.

‘Momentje in het tentje’
Iedere begeleider zal het herkennen: een kind dat niet lekker in z’n vel zit, vraagt extra aandacht. Dat gaat ten koste van de andere kinderen in de groep. Als Claudia of haar collega’s zo’n situatie hebben, dan geven ze dat kind even ‘een momentje in het tentje’. De Snoezle staat gewoon bij de groep, dus kunnen ze gewoon door met het dagprogramma.

Claudia hoopt dat Cocon er nog een tweede snoezeltentje bij krijgt en dan in een ander thema. Met vijf groepen, die allemaal graag gebruikmaken van de Snoezle, is dat een grote wens.  |

De Snoezle is verkrijgbaar vanaf 1300 euro exclusief btw. Meer informatie over Snoezle is online te vinden.

Klik scheef onlangs ook over een andere mobiele snoezeloplossing:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!