Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijzen voor seo-onderzoek en handige ov-app

17 april 2015 Door de redactie Geen reacties

Een volgens de jury goed uitgevoerd en relevant onderzoek naar de schaal voor emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking – revised (seo-r) door Lore Riské aan de Universiteit Gent heeft de Anton Došen scriptieprijs gewonnen. De smartphone app GoOv (foto) kreeg dit jaar de Jan van der Kruis prijs voor het meest innoverende praktijkproduct.

Beide prijzen werden uitgereikt op het symposium van de Academische werkplaats Leven met een verstandelijke beperking van Tranzo, aan de universiteit in Tilburg. De Anton Došen prijs werd voor de derde keer uitgereikt en is gericht op onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking met gedragsproblemen en/of psychopathologie. Uit de tien inzendingen waren drie genomineerden geselecteerd, waaronder onderzoek van

  • Loes Maas naar gedachten van begeleiders bij grensoverschrijdend gedrag
  • Hanno de Schipper (Erasmus Universiteit Rotterdam) naar de toepassing van beeldzorg.
  • Lore Riské, naar de effectiviteit van de seo-r.

De scriptie van Lore vond de jury het beste aansluiten bij de doelstelling van de prijsvraag, en heeft relevante vervolgvragen voor verder onderzoek opgeleverd. Ze won hiermee een bedrag van 5000 euro.

Kwaliteit
De Jan van der Kruis Innovatieprijs werd voor de tweede keer uitgereikt en had 32 inzendingen, fors meer dan de eerste keer (toen 14). Niet alleen het aantal voorstellen, ook de kwaliteit was toegenomen volgens de jury. De drie genomineerden waren

  • seriouw game Dojo, leert stress-signalen te herkennen en reguleren, ingediend door onderzoeker Karin Nijhof (Pluryn)
  • GoOv- app, helpt mensen zelfstandig met het ov te reizen, ingediend door Lars Nieuwenhof,
  • Time constraint manufactor (Tcm) -klok, geeft tijdsbesef en overzicht, ingediend door Theo Pool die deze voor zijn zoon ontwikkelde. 

Winnaar GoOv werd door de jury geprezen om de 'gedegen doorontwikkeling van de openbaar vervoer-app en de handige functies zoals alternatieve reisopties, track & trace en thuisbrenggarantie, waardoor mensen met een verstandelijke beperking de kans krijgen zich veilig en zelfstandiger in de maatschappij te bewegen. Goov won een bedrag van 5000 euro.

Op de website van Tranzo vind je meer informatie over de Anton Došen scriptieprijs, de Jan van der Kruis Innovatieprijs en de Academische werkplaats Leven met een verstandelijke beperking op de website van Tranzo.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!