Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijzen voor prikkelende ontmoetingen en integratie

3 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

De Prokkelweek, die dit jaar begin juni plaatsvond, vraagt aandacht voor integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Vorige week vrijdag werden aan vijftien van de bijna vierhonderd activiteiten Gouden en Zilveren Prokkels uitgereikt in Utrecht. De jury was vooral positief over de kwaliteit van de activiteiten, waardoor echte verandering en integratie ontstaat.

“Er komt steeds meer diepgang in de ontmoeting. Er wordt meer nagedacht over wat men graag wil en hoe de Prokkelweek daarvoor gebruikt kan worden. En dat heeft ook gevolgen ná de Prokkelweek,” aldus de stichting Prokkel (waarbij prokkel staat voor ‘prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking’).

De meest prikkelende activititeiten worden jaarlijks beloond met Gouden en Zilveren Prokkels. De Gouden Prokkels waren te winnen in drie categorieën. De Zilveren Prokkels werden uitgereikt aan de overige genomineerde initiatieven.

Goud
• Categorie ‘In de samenleving’: winnaar ‘Careander doet mee aan de Nationale Prokkelstagedag’. Careander uit Harderwijk heeft 6 juni een ruim opgezette Prokkelstagedag voor cliënten georganiseerd. Cliënten konden vooraf hun stagewens invullen op een speciaal gemaakt formulier en velen van hen werden tijdens de dag begeleid door medewerkers van het servicebureau.
• Categorie ‘Mensenrechten/VN-verdrag: winnaar ‘Hogeschool Utrecht Conferentie over samen werken en studeren in het hoger onderwijs’. Op 7 en 8 juni werden kennis en ervaringen gedeeld op het gebied van inclusie van mensen met een verstandelijke beperking op een hogescool of universiteit.
• Categorie ‘Innovatief’: winnaar ‘Prokkeldagen Talant Joure’. Bij Talant Joure vonden van 3 t/m 6 juni allerlei activiteiten (bij onder meer gemeente en brandweer) plaats die op elkaar aansloten. Hier werkten het CIOS en een welzijnsorganisatie aan mee.

Alle Prokkels werden uitgereikt door Theo van Loon, oprichter van de Prokkelweek en voorzitter van de jury. De Prokkelweek vraagt aandacht voor integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Een prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

De Zilveren Prokkel werd aan twaalf initiatieven uitgereikt:
• In de categorie ‘In de Samenleving’: ‘Spelletjes middag in Borgercompagnie’, ‘HAN evenement in Laag-Soeren’, ‘Onderwaterwereld in graffiti in Assen’ en ‘Philadelphia Prokkelproeverij in Amersfoort’.
• In de categorie ‘Mensenrechten/VN-verdrag’: ‘Driehoek Prokkel PI Karelskamp Almelo’, ‘3 Gangenmenu met de kookapp – Humanitas DMH Ede’, ‘Prokkelstage EdLoket (Amerpoort) op de redactie van de LINDA. in Naarden’ en ‘Aan de slag in het Groninger Museum’.
• In de categorie ‘Innovatief’: ‘Prokkelstage uitwisseling ORO en de Peelgemeenten’, ‘Interdepartementale BeleidsProkkel 2019’, ‘Stemmen voor Dummies in Eindhoven’ en ‘Mediawijsheid bij het Mediapark in Hilversum’.

De jury vond het goed om te zien dat mensen met een verstandelijke beperking steeds vaker het voortouw nemen bij de activiteiten. “Zij gebruiken de Prokkelweek om dingen te leren. Laten zien wat mensen kunnen en dat dat als normaal wordt gezien, daar gaat het om.”  |

Lees meer op de Prokkelwebsite.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!