Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijswinnaars Triple C-boek: belangrijke visie voor begeleiders

22 december 2015 Door de redactie Geen reacties

Wat is jouw ervaring met Triple C? Dat was de oproep bij het artikel in de Klik van november over Triple C, waarmee je kans kon maken op het nieuwe boek over deze methode. De twee winnende inzendingen zien Triple-C vooral als een belangrijke visie voor het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking waarin zij zich graag verdiepen.

Onderstaande twee reacties winnen het nieuwe boek ‘Het gewone leven ervaren. Triple C in theorie en praktijk’ door Hans van Wouwe en Dick van de Weerd. Lees meer over deze nieuwe uitgave in ‘Triple C is geen trucje’ en ‘Cliënten het gewone leven laten ervaren met Triple C’.

"Als begeleider C+ bij 's Heeren Loo en student SPH heb ik net een basiscursus Herstel van het leven gevolgd, gebaseerd op de Triple C visie. En dat is meteen mijn punt. Het is een visie, meer dan een methodiek. Deze manier van denken past zo bij mij als mens en begeleider en wil er zoveel meer van leren. Ik ben er van overtuigd dat Triple C zo belangrijk gaat worden in de manier van begeleiden in de nabije toekomst en wil heel graag dit boek lezen om te leren en door te geven.”   |  Joost Cantineau

"Op dit moment is ons team bezig met het volgen van de Triple-C cursus. We hebben drie dagen gehad en nog een afsluitende dag te gaan. Met ons team hebben we al veel geleerd en af en toe worden er wat termen van de cursus genoemd.

Samen 100%
Een vaak teruggehoorde term is 'samen 100% '. Dit is ook echt iets wat ik zelf nu inzet in de praktijk. Als een cliënt iets minder goed in zijn/haar vel zit en kralen moet rijgen, dan doen we het samen en verwacht ik niet van haar dat zij dit alleen moet doen. Dit lijkt te helpen, want het conflict kan hiermee voorkomen worden.

Daarnaast ben ik mij bewust van de continue dialoog die ik heb met mijn cliënten. We hebben een bagage in onze rugzak van interacties en dit nemen we mee in de volgende interactie. Ook nemen we ons zelf mee.

Opgeblazen ballon
Tijdens de cursus hebben we een oefening met zijn tweeën gedaan met een ballon. Het idee was dat een van de twee op een opgeblazen ballon ging zitten en de ander een verhaal ging vertellen over een escalatie met een cliënt, waarbij je jezelf niet weerbaar voelde. Ik werd er bewust van wat ik kan uitstralen wanneer mijn stressniveau omhoog gaat. In hoeverre ben ik er dan nog op een goede manier voor de cliënt?

Tot nu toe heb ik al mooie leerlessen gehad op de cursus en ik ben heel erg benieuwd hoe we Triple-C op onze groep verder gaan implementeren. Graag zou ik verdere verdieping willen hebben in de visie van Triple-C door het lezen van het boek.”  |  Rosanne Morssin
k

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!