Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijs voor voorvechtster van toegankelijkheid voor mensen met beperking

30 mei 2016 Door de redactie Geen reacties

Roos Prommenschenckel, die vanwege haar beperking afhankelijk is van een ligrolstoel, zet zich in voor betere toegankelijkheid van treinen. Daarnaast startte ze een aankleedlijn voor hulpmiddelen als een rolstoel of rollator. De Utrechtse won vrijdag op de Supportbeurs in Utrecht een award voor meest inspirerende persoon met een beperking en een geldbedrag van 10.000 euro te besteden aan een goed doel.

De prijs die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt heet de Gouden Venus van Milo en is een initiatief van het goededoelenfonds van coöperatie Dela. Van de 100 genomineerden was Roos Prommenschenckel door het publiek en de vakjury gekozen tot de meest inspirerende persoon met een beperking die veel betekent voor anderen en de maatschappij.

De Utrechtse is voorvechtster van toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Deze week exact tien jaar geleden won Roos de Mis(s) Verkiezing, destijds ‘s werelds eerste missverkiezing voor vrouwen met een beperking. De Utrechtse heeft de lichamelijke beperking dystonie, een stoornis in de spierspanning waardoor er onwillekeurige, oncontroleerbare verkrampingen ontstaan.


Naast de award ontvangt Roos 10.000 euro om te besteden aan een goed doel. Het geld gaat naar haar stichting waarmee ze zoveel mogelijk stations en treinen gebruiksvriendelijk wil maken voor mensen met een beperking.

De tweede, zilveren plek is voor Anne-Miek Vroom, die ondanks haar Osteogenesis Imperfecta (brozebottenziekte) zich met haar stichting Ikone dagelijks inzet voor de kwaliteit van leven van mensen met een chronische, fysieke aandoening. De derde, bronzen plek gaat naar Jacqueline Glijn, die anderen probeert te inspireren met haar rolstoeldansen.


Op www.top100onbeperkt.nl staat een overzicht van alle honderd genomineerden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!