Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijs voor verbindend kunstproject van Aveleijn

22 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Aveleijn heeft de VGN Gehandicaptenzorgprijs gewonnen, die dit jaar als thema Eenzaamheid had. De andere finalisten waren Bartiméus en Amerpoort.

De feestelijke bekendmaking door juryvoorzitter Rick Brink was half maart online live te volgen. In het winnende project van Aveleijn ‘Iedereen doet mee’ werden kunstenaars met en zonder beperking aan elkaar gekoppeld om gedurende een bepaalde tijd onder goede begeleiding samen kunst te maken. Dit zorgde voor bijzondere vriendschappen, wat het zelfvertrouwen van de deelnemers ten goede kwam.

Vooroordelen en ongemak
Aveleijn besloot het project te starten toen uit onderzoek naar voren kwam dat mensen met een beperking wel oppervlakkige relaties hebben met mensen zonder beperking, maar weinig diepgaande, langdurige contacten (familierelaties uitgezonderd). Dit heeft vaak te maken met vooroordelen, een bepaald ongemak en dat staat contact maken in de weg. Het gevolg is dat mensen met een beperking zich vaker eenzaam en onbegrepen voelen.

Duo’s
In het project werkten duo’s samen aan kunst en ze maakten ook de expositie gezamenlijk. De tentoonstelling kon eveneens in duo’s worden bezocht: bezoekers met een zonder beperking. Klik-journalist Mariët Ebbinge schreef hier het artikel ‘Kunst als leerproject voor inclusie’ over, waarin ze ook haar eigen ervaring deelt.

De jury gaf aan dat intensief contact tussen mensen met en zonder beperking niet in een keer ontstaat en dat Aveleijn dit met het project goed opgepakt heeft. De organisatie nam de tijd om beide werelden met elkaar te verbinden. Als winnaar won Aveleijn een cheque van 10.000 euro.

Andere finalisten
De andere finalisten, Amerpoort en Bartiméus, ontvingen elk 2.500 euro om hun initiatieven verder te ontwikkelen. Bij Amerpoort ging het om het Buitengewoon Fluor Festijn, ontstaan uit muzikale bijeenkomsten waar veel vriendschappen uit voortkomen. Bartiméus had IkbenOnline ingezonden, een project waardoor mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking die niet kunnen lezen en schrijven toch zelfstandig mee kunnen doen in de digitale wereld en zo verbinding vinden.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!