Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijs voor sociale mediaspel en onderzoek naar verslaving

4 april 2019 Door de redactie Geen reacties

Onderzoek naar behandeling van verslaving in een forensische setting van Ilse Luteijn heeft de Anton Došen Scriptieprijs 2019 gewonnen. Daarnaast heeft het multimediale spel Mediajungle de Jan van der Kruis innovatieprijs gewonnen. Beide winnaars ontvingen een oorkonde en een bedrag van vijfduizend euro.

De Anton Došen scriptieprijs is een scriptieprijs gericht op onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking met gedragsproblemen en/of psychopathologie. De prijsuitreiking vond voor de vijfde keer plaats op het symposium van de Academische werkplaats leven met een verstandelijke beperking, op 2 april aan de Universiteit van Tilburg.

Een jury met afgevaardigden uit wetenschap en de klinische praktijk beoordeelde de inzendingen voor de meest vernieuwende masterscriptie van afgelopen twee jaar. Uit vier genomineerden won Ilse Luteijn met haar scriptie over behandeling van verslaving in een forensische setting.

Ilse werkt als psycholoog bij Tactus verslavingszorg en onderzocht 190 cliënten in de forensische kliniek. 39 procent bleek daarvan een verstandelijke beperking te hebben. Haar onderzoek gaf volgens de jury een beter beeld van deze groep cliënten. Zo bleken deze cliënten lager te scoren op de wens om geholpen te worden.

“Het onderzoek draagt bij aan betere verslavingszorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Het is een klassieke studie, die methodologisch sterk is, goed geschreven en inhoudelijk van groot belang voor praktijk,” zei professor Anton Došen zelf bij de prijsuitreiking.


Innovatief
De Jan van der Kruis innovatieprijs werd voor de vierde keer uitgereikt en is gericht op innovatieve praktijkproducten binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De jury bestaande uit bestuurders en onderzoekers selecteerde uit de inzendingen de drie meest innovatieve voorstellen, waaronder de Rouwkubus van Amerpoort en de modulaire drinkbeker Total Cup.

Het multimediale spel Mediajungle werd gekozen tot winnaar. Aanleiding voor het ontwikkelen van het spel was de kwetsbaarheid bij jongeren met een beperking bij digitale media. Het spel brengt volgens de jury de dialoog bij cliënten en behandelaren op gang op een eigentijdse manier. Ook dachten cliënten mee bij de ontwikkeling. Volgens de jury is het overduidelijk innovatief, ook omdat het spel aansluit bij een relevant actueel thema.  |

Lees meer over de academische werkplaats en een uitgebreider verslag van het symposium.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!