Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijs voor onderzoek naar verslaving bij mensen met licht verstandelijke beperking

28 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

Joanneke van der Nagel heeft met haar onderzoek naar verslaafdheid bij mensen met een vooral lichte verstandelijke beperking aan de Radboud Universiteit de Ds. Visscherprijs gewonnen. De uitreiking van deze tweejaarlijkse prijs vond plaats op 22 maart in Den Bosch.

Joanneke van der Nagel won de prijs met haar proefschrift ‘Is it just the tip of the iceberg? Substance use and misuse in individuals with Intellectual Disability (SumID)’. Volgens de jury geeft “dit voor de praktijk uitermate relevante proefschrift voor het eerst een helder inzicht in het tot nu toe verborgen en nauwelijks onderkende probleem van verslaafdheid bij mensen met een vooral lichte verstandelijke beperking.”

Het proefschrift is volgens de jury “van grote maatschappelijke waarde, omdat deze mensen extra kwetsbaar zijn voor beïnvloeding maar ook moeilijker benaderbaar zijn om het middelengebruik te stoppen of te minderen, met alle gevolgen van dien.”

In het juryrapport staat dat het onderzoek “duidelijk maakt hoe in de verslavingszorg de verstandelijke beperking vaak niet wordt onderkend (en in de gehandicaptenzorg de verslaving niet wordt gezien), maar ook dat er helaas nog weinig samenwerking was tussen de zorg voor mensen met een beperking en de verslavingszorg.”

De jury is onder de indruk van het enthousiasme en de ambitie van de onderzoekster en van de brede impact van dit proefschrift. Zo zijn er nieuwe behandelmethodes, opleidingsmodules en is er meer samenwerking tussen de ggz en de gehandicaptenzorg gekomen. Ook kwam er een handboek en casusboek over lvb en verslaving.


Lezing en geldprijs
Dr. A. Lansink, voorzitter van het Ds. Visscherfonds, reikte haar de prijs van € 10.000 uit voor haar proefschrift. Voordat de winnaar bekend werd gemaakt hield Diederik Samsom, voormalig Tweede Kamerlid en partijleider van de PvdA de Ds. Visscherlezing 2018.

De twee andere genomineerden, Gustaaf Bos (Vrije Universiteit, proefschrift Antwoorden op andersheid) en Noud Frielink (Universiteit van Tilburg, proefschrift Motivation, well-being, and living with a mild intellectual disability) ontvingen beiden een tweede prijs.

De prijs wordt eenmaal in de twee jaar toegekend aan een onderzoeker die een waardevol proefschrift heeft gepubliceerd op het gebied van (ondersteuning van en zorg aan) mensen met een verstandelijke beperking, verdedigd aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit. Naast de hoofdprijs van € 10.000 voor de winnaar krijgen de twee andere genomineerden beiden een prijs van € 3.000. De prijs is een initiatief van het Ds. J.A. Visscherfonds in samenwerking met het tijdschrift NTZ en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum.  |

Lees meer op www.ntzonline.nl/nl/ds-visscherprijs/ds-visscherprijs-2018/

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!