Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijs voor onderzoek naar plaats in de klas van problematische leerling

11 maart 2015 Door de redactie Geen reacties

De Hermen J. Jacobsprijs 2014 is gewonnen door Yvonne van den Berg en Sabine Stolz, onderzoekers aan de Radboud universiteit in Nijmegen. Hun inzending 'Meester, mogen we al binnenkomen?' won de prijs vanwege het ogenschijnlijke eenvoudige idee. Van den Berg en Stoltz willen een onderzoek uitvoeren naar de positie van leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte in de klas. Die positie moeten we letterlijk nemen, aldus de onderzoekers.

Maakt het uit waar een leerling met afwijkend gedrag in de klas zit? Is dat het best dicht bij de leraar, liever bij enkele positieve sleutelfiguren in de groep of toch maar liever apart, in een groepje waar leerlingen zitten met overeenkomstig gedrag? Het is een vraag naar fysieke afstand en nabijheid in klassen.

Gepest worden
Uit eerder onderzoek bleek dat leerlingen die dicht bij elkaar zitten, elkaar ook aardiger vinden. En dat er zelfs een kans was dat ze elkaars beste vrienden zouden worden. Maar is dat ook zo voor kinderen die opvallen vanwege hun bijzondere gedrag? Kinderen die vanwege hun problematiek het risico lopen om te worden buitengesloten of te worden gepest?

App voor ideale klasindeling
Van den Berg en Stoltz hebben een onderzoeksplan bedacht, bestaande uit de volgende stappen:

  1. Nagaan hoe leraren in de bovenbouw van de basisschool hun klasindeling maken.
  2. Op grond van deze gegevens experimenteren met groepsindelingen. En vervolgens een derde stap die de jury erg toejuicht:
  3. Het ontwikkelen van een app die op grond van de door de leraar ingevoerde gegevens een ideale klasindeling bedenkt. De gegevens die leraren invoeren zullen voor verder wetenschappelijk onderzoek worden benut.

Hermen Jacobs
Hermen J. Jacobs was begin 20ste eeuw een pionier in het onderwijs aan kinderen met ontwikkelingsstoornissen. De prijs die naar hem is vernoemd wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan opmerkelijke vernieuwende projecten in het onderwijs voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen Lees meer over Hermen Jacobs en over het juryrapport op de website die aan hem is gewijd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!