Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prijs voor Goudse kook- en eetclub

2 december 2014 Door de redactie Geen reacties

Het project 'Aardappeltje meer' van buurtpunt Zoutman in wooncomplex Karnemelksloot in Gouda is winnaar van de Innovatie zorgaward van de Zuidhollandse werkgeversorganisatie Care2Care. Aardappeltje meer is een activiteit waarbij mensen met een handicap en buurtbewoners samen koken en eten. Vooral alleenstaande ouderen komen graag een vorkje meeprikken in het buurpunt. Als ze niet naar het buurtpunt kunnen komen, maar wel in de buurt wonen, kan de maaltijd thuis worden bezorgd.

Het project biedt mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding en bevordert de sociale samenhang in de wijk. Het wordt uitgevoerd in Buurtpunt Zoutman in Gouda waarin Gemiva-svg Groep, Zorgpartners Midden-Holland en Sam-Sam samenwerken.

Inspiratie
Joke Blok , coördinator van het Buurtpunt, nam de prijs van 1.000 euro in ontvangst tijdens de feestelijke uitreiking van de award. "Ik had dit helemaal niet verwacht, ik vind het echt fantastisch! Ik hoop dat het veel mensen inspireert om ook met dit concept aan de slag te gaan."

De award heeft al een mooie plek gekregen in de ontmoetingsruimte. Wat er met het geld gaat gebeuren weet Joke nog niet: "Daar ga ik eerst goed over nadenken."

Gezelligheid
In het blad van Gemiva-Svg staat een reportage over een 'Aardappeltje meer':

Buurtbewoonster mevrouw Lakerveld is een van de vaste gasten: "Al vijf jaar kom ik bij buurtpunt Zoutman. Ik kom voor de gezelligheid, om andere mensen te leren kennen en natuurlijk om lekker te eten. Ik woon alleen en het is fijn een plek in de buurt te hebben waar ik twee keer per week terecht kan voor een warme maaltijd."

Gehaktballen
Oudere buurtbewoners en mensen met een verstandelijke beperking koken en eten iedere maandag en vrijdag samen in buurtpunt Zoutman. Mevrouw Lakerveld: "Het zit hier altijd helemaal vol. We eten tussen de middag omdat ouderen het niet fijn vinden om 's avonds te deur uit te gaan. We hebben het echt gezellig samen. De één schilt de aardappels, de ander maakt de groenten schoon. Ik zet koffie en ik doe de administratie. Voor de mensen met een beperking is dit een vorm van dagbesteding. Fijn dat we elkaar zo kunnen helpen. Wij houden allemaal van Hollands eten. Vandaag eten we gehaktballen en die zijn goed hoor!"

Doelen
Voor de deelneming aan de prijs somde Joke Blok de volgende doelen op van 'Aardappeltje meer':

  • Deelnemers (mensen met een licht verstandelijke beperking of niet aangeboren hersenletsel) hebben een nuttige dagesteding.
  • De bewoners van Karnemelksloot (woonvorm voor mensen met niet aangeboren hersenletsel) komen in contact met wijkbewoners.
  • De activiteit verkleint de eenzaamheid van ouderen
  • Mensen die eraan meedoen kunnen gezond eten. Voor sommige ouderen is het de enige warme, vers gekookte maaltijd die ze in een week binnen krijgen.
  • De bijeenkomsten bieden gelegenheid om te praten over zaken die spelen in de wijk. Zo werd de wijk in een maand tijd tweemaal geteisterd door inbrekers. De wijkagent werd uitgenodigd om een keer te komen mee eten. Onder de maaltijd gaf hij tips om het huis beter tegen inbraak te beveiligen en over wat te doen als er toch een inbreker binnenkomt.
  • Er eet wel eens vaker iemand mee die de gasten informatie geeft, bijvoorbeeld een wethouder, die over de Wet maatschappelijke ondersteuning komt vertellen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!