Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Preventieve aandacht nodig voor kinderen van ouders met psychische problemen

24 februari 2015 Door de redactie Geen reacties

In Nederland wonen 400.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Samen hebben zij 500.000 kinderen. Het opgroeien in zo'n gezin kan voor kinderen ingrijpende gevolgen hebben. Zo lopen zij een drie tot dertien keer zo groot risico om zelf psychische problemen en/of verslavingsproblematiek te ontwikkelen. Gelukkig groeit een groot deel van de risicogroep toch zonder bijzondere problemen op.

Het Nederlands jeugdinstituut (Nji) heeft een richtlijn ontworpen om gezinnen en kinderen die wél een verhoogd risico lopen vroegtijdig op te sporen en goed te begeleiden en behandelen. Vlot handelen kan volgens het jeugdinstituut ernstige problemen voorkomen.

Beschermende factoren
De richtlijn Kinderen van ouders met psychische problemen (Kopp) geeft jeugdprofessionals (psychologen, pedagogen en jeugdzorgwerkers) aanbevelingen over het inschatten van de aard en de ernst van de problematiek. Of bij een Kopp-kind daadwerkelijk problemen ontstaan, hangt af van (gecombineerde) risicofactoren en beschermende factoren. Om een goede inschatting te kunnen maken, beveelt de richtlijn aan om daarbij de Lijst voor screening en interventie keuze (Sik-lijst) te gebruiken.

Behandeladviezen
Voor jongeren die het risico lopen om problemen te ontwikkelen, bevat de richtlijn handelings- en behandeladviezen, gericht op de jeugdige, de ouders en de omgeving. Er zijn speciaal voor Kopp-problematiek behandel- en begeleidingsmethoden ontwikkeld, er staan ook meer algemene aanpakken in de richtlijn.

Richtlijn
De Richtlijn kinderen van ouders met psychische problemen is voorzien van drie werkkaarten voor professionals, plus een onderbouwing. Ook is er een cliëntversie gemaakt.

De richtlijn, werkkaarten, onderbouwing en de cliëntversie zijn te downloaden op www.richtlijnenjeugdhulp.nl/kopp.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!