Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Preventielijst voorkomt dat cliënten vallen

25 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Een lijst waarmee kan worden vastgesteld hoeveel risico een cliënt loopt op vallen, is de afgelopen jaren met succes ontwikkeld en uitgeprobeerd bij de Gemiva-Svg groep. De Valrisico-inventarislijst is nu ook (gratis) beschikbaar voor anderen. Als blijkt dat een cliënt aan de hand van de ingevulde lijst inderdaad een groot risico loopt om zijn evenwicht te verliezen, schakelt Gemiva een valpreventiespecialist in. Die bepaalt samen met het team welke maatregelen kunnen worden genomen om de risico's te verkleinen. Deze werkwijze heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat minder cliënten vallen.

Steven Kalkman, fysiotherapeut bij de Gemiva-SVG Groep, ontwikkelde de Valrisico-inventarisatielijst. In een wetenschappelijk onderzoek ging hij na of het instrument betrouwbaar is. Kalkman: "De Vri, zo blijkt uit het onderzoek, een eenvoudig, betrouwbaar en een valide hulpmiddel waarmee persoonlijk begeleiders kunnen bepalen of er bij hun cliënten sprake is van (potentieel) valrisico."

Thuis testen
De lijst is uitgeprobeerd in verschillende ouderenlocaties. De reacties zijn positief, vertelt Steven Kalkman. "Persoonlijk begeleiders ervaren de lijst als praktisch hulpmiddel om in korte tijd het valrisico vast te leggen. Verder zijn zij erg tevreden over de vervolgscreening, die plaatsvindt als uit de lijst blijkt dat iemand een verhoogd risico op vallen heeft. Eén hulpverlener – bij de Gemiva-svg groep kan dat een fysio- of ergotherapeut zijn - doet die screening in de thuissituatie. Daardoor wordt de cliënt niet belast met meerdere bezoeken aan verschillende mensen."

Ernstige gevolgen
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de ouderen in de verpleeg- en verzorgingshuizen tenminste één keer per jaar valt. Een val kan voor oudere mensen met een verstandelijke beperking ernstige gevolgen hebben. Gebroken ledematen, onderzoeken en opnames in een ziekenhuis maken dat een val behoorlijk veel effect heeft op iemands leven en welbevinden. Een intensieve periode van revalideren volgt, waarbij mensen vaak aan zelfstandigheid moeten inleveren. Een val zorgt er bovendien voor dat mensen bang worden voor een volgende val. Hierdoor gaan ze krampachtiger bewegen wat het gevaar op vallen weer vergroot.

De Valrisico-inventarislijst is (gratis) beschikbaar via www.gemiva-svg.nl/valpreventie.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!