Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Preventief gebruik van mondneusmaskers in gehandicaptenzorg

5 oktober 2020 Door de redactie Geen reacties

In afwachting van een landelijke richtlijn voor mondneusmaskers in de gehandicaptenzorg, hebben een aantal zorgorganisaties al besloten om deze voor te schrijven in situaties waar er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden van cliënten.

Nu het aantal besmettingen met het coronavirus toeneemt, adviseert het kabinet het gebruik van mondkapjes in publieke (binnen)ruimtes. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland schrijft dat instellingen zelf beslissen op basis van de geldende richtlijnen of bezoekers mondkapjes moeten dragen. Als er een landelijk advies komt voor mondneusmaskers in de gehandicaptenzorg, gaat de VGN verder verkennen wat dit betekent voor de branche.

Gezien de snelle ontwikkeling van het coronavirus, adviseert zorgorganisatie Careander om gebruik te maken van de blauwwitte mondkapjes in situaties waarin geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden van cliënten. Stoffen of zelfgemaakte mondkapjes zijn niet toegestaan. Dit geldt voor medewerkers, bezoekers en leveranciers.

Zorgorganisatie Gemiva-SVG zegt van een aantal GGD’en het dringende advies te hebben gekregen om over te gaan tot preventief gebruik van chirurgische neusmondmaskers bij cliëntcontact binnen de anderhalve meter. Dit advies is voor de hele organisatie overgenomen.

Wanneer er goed anderhalve meter afstand gehouden kan worden, hoeven medewerkers geen mondkapje te gebruiken. De preventieve maatregel heeft als gevolg dat zwemactiviteiten waarbij begeleiding binnen de anderhalve meter nodig is niet door kunnen gaan.

Ook bij zorgorganisatie Philadelphia dragen medewerkers sinds de nieuwe maatregelen een mondneusmasker van het type IIR, als 1,5 meter afstand houden niet lukt (bijvoorbeeld bij de behoefte van cliënten aan nabijheid of persoonlijke verzorging). Ook kan een cliënt als hij of zij dat prettig vindt een masker gebruiken in situaties waar er onvoldoende afstand kan worden bewaard. Hiervoor zijn maskers beschikbaar op de locaties.

Maatwerk
Bij Cordaan is het preventief dragen van een mondneusmasker voor de VGZ-, GGZ- en jeugdlocaties maatwerk, en wordt per locatie besloten of het dragen van een mondneusmasker wenselijk is. Dat is ook bij andere zorgorganisaties voorlopig het beleid, zoals bij Talant waar dit alleen geldt bij locaties waar kwetsbare groepen worden behandeld. Voor dagbestedingslocaties met een publieke functie, zoals bijvoorbeeld een winkel geldt voor alle cliënten, medewerkers, vrijwilligers en bezoekers het advies om in binnenruimtes mondkapjes te gebruiken conform de landelijke richtlijn.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland legt de keuze voor het gebruik van mondkapjes bij de instellingen zelf, maar geeft wel een aantal adviezen over het dragen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!