Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prentenboeken maken zorgvisie begrijpelijk voor cliënten

16 mei 2016 Ruth Eppink Geen reacties

Zorgorganisatie de Twentse Zorgcentra heeft een manier gevonden om de belangrijkste beleidsonderwerpen toegankelijk te maken voor mensen met een verstandelijke beperking: via een prentenboekenserie.

De presentatie van de boeken die schrijfster Maranke Rinck samen met professionals uit de zorgorganisatie heeft gemaakt, vond donderdag 12 mei plaats in de vorm van een theatervoorstelling. Cliënten van de Twentse Zorgcentra brachten de hoofdpersonen (Gijs en Franka) uit het prentenboek ‘Feest’ tot leven op het podium.

Wanneer mensen met een verstandelijke beperking veel van hun tijd doorbrengen bij een zorginstelling, komen verschillende wetten en regels om de hoek kijken. Deze wet- en regelgeving is voor medewerkers vaak al lastig te lezen en te begrijpen, en helemaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarom heeft de Twentse Zorgcentra de prentenboekenserie gemaakt.

De prentenboekjes worden in een serie van acht uitgegeven met thema’s als vrijheid, seksualiteit en veiligheid. Om de prentenboekjes toegankelijk en leesbaar voor de diverse cliënten te maken zijn de verhalen geschreven op drie niveaus:

  • De reguliere tekst is verhalend en vrij uitgebreid. Deze tekst kan worden voorgelezen.
  • Onder deze tekst staan rode zinnen. Deze regels zijn erg eenvoudig en kunnen helemaal los worden gelezen. De zinnen zijn geschreven op het leesniveau van groep 3 van de basisschool.
  • In het derde niveau is de tekst geschreven op het niveau van mensen met een licht verstandelijk beperking.


De prentenboeken verschijnen ook als animaties met gesproken tekst. De Twentse Zorgcentra heeft het project aangemeld voor de gehandicaptenzorgprijs 2016 van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).


Kijk voor meer info op www.detwentsezorgcentra.nl .

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!