Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prentenboek met picto’s voor kinderen met beperkingen

25 april 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Logopediste Annemieke Bastiaans heeft een nieuw prentenboek gemaakt voor kinderen die wat meer visuele ondersteuning nodig hebben bij het lezen. ‘Bauke de nieuwsgierige hond’ is het vervolg op haar eerdere prentenboeken ‘Gijs het sterke paard’ en ‘Lotte de dappere koe’. De pictogrammen in deze boeken helpen kinderen met een beperking bij het vergroten van hun taalbegrip- en gevoel.

Het kleurige boek gaat over Toos, een bekend figuur dat ook in de klankgebarenmusical voorkomt die de logopediste heeft gemaakt. Toos is jarig en krijgt het nieuwsgierige hondje Bauke cadeau.

Bij het verhaal staan pictozinnen, die bestaan uit tekeningen en woorden. Kinderen die moeite hebben om woorden die je voorleest te onthouden en begrijpen, kunnen met de visuele ondersteuning makkelijker de zinnen eigen maken. Op een speelse muzikale manier komen de kinderen in aanraking met de klanken: r, o, w, m en de t.

De logopodiste raadt aan de zinnen te zingen, zodat het leren makkelijker gaat. Door de afwisseling van zingen en lezen blijven kinderen langer geconcentreerd. Het gaat niet om mooi zingen, maar of je begrijpt wat je zingt. Zing niet te snel, en geef kinderen die niet durven zingen, door in een zin te stoppen de gelegenheid om zelf in te vallen.

Achterin het boek staan denkvragen, die onder andere bedoeld zijn om het kind te stimuleren oplossingen te formuleren en plaatjes te benoemen.

Bauke de nieuwsgierige hond. Educatief prentenboek (zingend leren). Picto-zinnen, liedjes, taaldenkvragen en klankletterkoppeling. Door Annemieke Bastiaans. Prijs € 17,50, meer info op www.voicejoy.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!