Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prenatale Nip-test vergoed voor alle leeftijden

31 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Zwangere vrouwen die een verhoogd risico lopen op een kind met het syndroom van Down, krijgen met ingang van april 2014 de kosten vergoed voor de prenatale Nip-test. Bij de niet invasieve prenatale test komen geen instrumenten in de baarmoeder, zodat er geen extra risico op een miskraam ontstaat. Wil een zwangere vrouw voor de vergoeding van de test in aanmerking komen, dan moet eerst een combinatietest worden uitgevoerd (bloedonderzoek met echo) om vast te stellen of zij een verhoogd risico heeft op een kind met Downsyndroom (of het syndroom van Patau of Edwards). Die test moet ze vanaf 2015 zelf betalen (kost ongeveer 160 euro).

Leeftijdgrens
Vrouwen van 36 jaar en ouder kunnen tot nu toe een vlokkentest of vruchtwaterpunctie vergoed krijgen. De Gezondheidsraad ziet voor die leeftijdsgrens geen wetenschappelijke reden meer, omdat de combinatietest een verhoogd risico op chromosoomafwijkingen veel beter voorspelt dan leeftijd alleen. Minister Schippers van Volksgezondheid, welzijn en sport heeft dan ook besloten de leeftijdsgrens met ingang van 1 januari 2015 te laten vervallen.

Verhoogd risico
De keuze om te testen blijft een vrijwillige en persoonlijke keuze van de zwangere vrouw, aldus de minister. Nu krijgen vrouwen van 36+ de combinatietest nog vergoed en jongere vrouwen niet, dat verschil verdwijnt. De combinatietest komt, als ze hiervoor kiezen, vanaf 2015 voor alle zwangere vrouwen voor eigen rekening. Bij een verhoogd risico wordt het (veel duurdere) vervolgonderzoek wel vergoed, ongeacht de leeftijd.

Lees meer op de site van de rijksoverheid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!