Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Première documentaire over dagbesteding Cordaan

18 september 2014 Door de redactie Geen reacties

Samen, 'een film over het belang van contact met een vaak vergeten wereld' is zondag 21 september om 19.00 uur in het Eye Filmmuseum te zien. Documentairemaakster Juliette Stevens volgde voor dit project een jaar lang begeleiders en cliënten van zorgorganisatie Cordaan aan het werk in dagcentrum de Beemster in Amsterdam. Daarin zie je hoe ze omgaan met uitdagingen als participatie en bezuinigingen.

De dagbesteding voor verstandelijk gehandicapten staat onder druk. Als er wordt gesproken over dagbestedingscentra wordt er gesproken over maatschappelijke relevantie, integratie, effectiviteit, maar vooral over bezuinigingen. Eigen regie, participatie en integratie zijn momenteel belangrijke pijlers in het overheidsbeleid. De documentaire wil laten zien dat er op lokaal niveau al sterk wordt ingezet op deze aspecten. "Maar dat er ook grenzen zijn aan mogelijkheden met minder budget," licht teamleidster Jolita Klepper toe.

Zo werken de Beemster en de Amstelmeerschool al langer samen. Om de cliënten van de Beemster meer in contact te laten komen met de wijk maken ze onder andere samen met leerlingen van groep 8 van de Amstelmeerschool de decorstukken voor hun eindmusical, en sporten ze met de peuters, zo is te zien in de film. Maar tegelijkertijd brengen de kortingen op het vervoer het dagcentrum in grote financiële problemen.

Regisseur Juliette Stevens en producent Etopia maakten eerder in samenwerking met de Amstelmeerschool de documentaire Wizkids. De première van de documentaire Samen is zondag 21 september in Eye Filmmuseum. Inloop vanaf 19.00 uur, de film start om 19.30 uur. Aanmelden kan via Janny.vanSchaick@amosonderwijs.nl. Na afloop is de documentaire te koop voor € 2. Meer exemplaren van de film zijn te bestellen via info@stichtingvove.nl. Bekijk hier een trailer van de documentaire Samen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!