Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Praten over eigen regie in kleinschalig wooninitiatief

15 mei 2024 Redactie Klik Geen reacties

Wie in een kleinschalige woonvorm terechtkomt, wil daar graag zijn eigen gang kunnen gaan. Maar er zijn ook andere bewoners waar ze rekening mee moeten houden. Hoe houden de bewoners daar elk hun eigen regie? De nieuwe website Gesprekeigenregie is helpend bij een gesprek hierover.

Er kunnen veel vragen leven bij een toekomstig bewoner van een kleinschalig wooninitiatief, bijvoorbeeld:

  • Mag ik zelf bepalen wat er op de vloer en wanden van mijn kamer komt?
  • Kan ik zelf weten wat en hoe laat ik eet?
  • Heb ik een vast aanspreekpunt?

Op de website is het mogelijk een persoonlijke vragenlijst samen te stellen aan de hand van de onderwerpen dagindeling, sociaal emotioneel, woonomgeving, zeggenschap en zorg & begeleiding. Er staan kant-en-klare vragen die men kan toevoegen aan de persoonlijke vragenlijst en men kan eigen vragen toevoegen. Daarna kan men het gesprek aangaan met het wooninitiatief, zodat de toekomstige bewoner weet waar hij of zij aan toe is.

De site is ook geschikt voor mensen die al in zo’n kleinschalige woonvorm wonen. 

Gesprekeigenregie.nl is ontstaan op initiatief van Per Saldo en de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ). Inmiddels hebben ook andere organisaties zoals Ieder(in) en MIND zich aangesloten. De site wordt ondersteund en gefinancierd door het ministerie van VWS. Minister Conny Helder van VWS zegt op LinkedIn over de website: ‘Juist door goede afspraken te maken, ervaar je vaak de meeste vrijheid.’  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!