Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Praten over de dood met mensen met een verstandelijke beperking

8 maart 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

De 41-jarige Peter Dibbets heeft een lichte verstandelijke beperking en een passie voor uitvaarten. Hij vindt het belangrijk dat mensen met een verstandelijke beperking zelf kunnen beslissen hoe ze hun uitvaart vorm willen geven, en maakte hier een wensenboekje voor.

Peter Dibbets geeft als vrijwilliger presentaties aan mensen met een verstandelijke beperking over wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken. Eerder schreef Klik over het symposium Ooit ga je dood waar Peter een voordracht gaf (‘Een leerzame middag op het kerkhof’).

Tijdens een stage bij een crematorium leerde Peter Dibbets veel over alles wat er komt kijken bij een uitvaart. Omdat Peter vond dat er te weinig aandacht is voor mensen met een verstandelijke beperking bij een overlijden, begon hij met het project ‘Doodgewoon’.

Peter schreef als onderdeel van zijn project een voorlichtings- en een wensenboekje over het regelen van je uitvaart voor mensen met een verstandelijke beperking. “Alles is in Jip en Janneke taal geschreven, iedereen kan het begrijpen,” vertelt hij in een film over zijn project ‘Doodgewoon’.

In het boekje staan ook tekeningen en foto’s van het uitvaartproces, en kunnen mensen invullen wat ze zelf willen bij hun uitvaart. Peter ontving hiervoor een bijdrage van het Dela goededoelenfonds en Monuta.  |

Het boekje ‘Je eigen uitvaart regelen’ is voor 10 euro plus verzendkosten te bestellen via doodgewoon@lfb.nu

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!