Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Praten met lvb-jongeren over hun beperking en kracht

25 oktober 2016 Door de redactie Geen reacties

Tegen welke problemen lopen jongeren met een licht verstandelijke beperking aan? Hoe kijken ze naar zichzelf? Met het informatiemateriaal Beautiful Me! van zorgorganisatie ’s Heeren Loo en Accent Praktijkonderwijs kun je hierover in gesprek gaan. Ook de methode ‘Weet wat je kan’, waarvan een nieuwe online instructie is verschenen, helpt bij deze jongeren hun beperking én sterke kanten te verkennen. Het werkpakket en de instructiefilm zijn gratis verkrijgbaar.

Volgens zorgaanbieder ’s Heeren Loo worden jongeren op het praktijkonderwijs vaak niet herkend en erkend in onze maatschappij. Ze worden veelal overschat en ook overschatten zij zichzelf. Want voor sommige jongeren van het praktijkonderwijs is de wereld complex en moeilijk te overzien.

In de filmpjes van Beautiful Me! komen lvb-jongeren zelf aan het woord over de moeilijkheden waar zij dagelijks mee moeten dealen. Inzicht hierover helpt henzelf en hun ouders, hulpverleners, leerkrachten en werkgevers.

De zes filmpjes hebben elk hun eigen thema:
• Praktijkonderwijs
• Vrienden
• Pesten
• Seks en relaties
• Hulp vragen
• Toekomst.

Bekijk de
trailer of bestel het werkpakket Beautiful Me! gratis via 0800 – 3 555 555 of beautifulme@sheerenloo.nl. Het pakket is mogelijk gemaakt met financiering van het Fonds verstandelijk gehandicapten.

weetwatjekan.jpg


Weet wat je kan
Ook de methode Weet Wat Je Kan (Wwjk) wordt bij diverse instellingen gebruikt om met cliënten en hun naasten te praten over het hebben van een licht verstandelijke beperking. Van deze methode is nu een nieuwe online instructiefilm gemaakt.

De methode is positief van toon en aangepast aan de manier van leren van de cliënten. Zij onderzoeken met een trainer de rol van de beperking in hun leven én hun sterke kanten. Hun naasten krijgen handvatten ter ondersteuning.

De nieuwe instructiefilm bestaat uit acht delen die je los van elkaar kunt bekijken. Samen geven ze een goed beeld van de module in de praktijk. Voor medewerkers is alleen het bekijken van de film meestal niet voldoende, maar de instructie vergemakkelijkt wel het toepassen van de methode, aldus Trajectum. De zorgorganisatie ontwikkelde de film samen met Transfore, een instelling voor forensische ggz. E-healthaanbieder Minddistrict bouwde de digitale module. De instructiefilm is gefinancierd door Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ).

Bekijk de
instructiefilm of download de module Weet Wat Je Kan kosteloos vanaf de websites van Trajectum en Transfore.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!