Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Praktisch werkboek voor muziek in de zorg

22 december 2021 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Philadelphia heeft ‘Muziekboek, Praktisch werkboek voor muziek in de zorg’ gelanceerd, gebaseerd op de eerder ontwikkelde methode Muziek werkt zo! Met deze methodiek kan iedereen muziek inzetten in de zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Ook als je geen muzikale achtergrond hebt.

Muziek werkt zo! is ontwikkeld door gedragsdeskundigen, muziektherapeuten en muziekcoaches van Philadelphia. Het gaat uit van de 7 verschillende functies van muziek. Zo kan muziek de stemming beïnvloeden, maar ook helpen om alertheid of zeggenschap te vergroten.

In de methodiek kun je selecteren welk doel je wilt bereiken. Vervolgens geef je aan met welke doelgroep je werkt. Op basis van die selectie vind je voorbeelden op maat die je kunt toepassen, instructie- en werkbladen en onderbouwing waarom iets wel of niet werkt.

Het werkboek bij de methode helpt om laagdrempelig met muziek aan de slag te gaan. De bedoeling is om lezers te laten ervaren dat muziek het werk leuker maakt en bijdraagt aan het contact met cliënten.

Naast handvatten en werkkaarten om muziek direct in het werk in te zetten, biedt het boek concrete inzichten in de wetenschappelijke werking van muziek op onze hersenen door ‘hersenprofessor’ Erik Scherder. Ook delen zangeres Trijntje Oosterhuis, zorgmedewerkers en cliënten hun ervaringen met muziek.

Het Muziekboek is te koop in de webshop van Philadelphia, de prijs is € 14,95 exclusief € 4,20 verzendkosten. De filmpjes en werkkaarten die de teksten ondersteunen zijn gratis te downloaden op de website van Philadelphia.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!