Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Praktisch webinar over Zorg en dwang in de gehandicaptenzorg

7 september 2020 Door de redactie (1 reactie)

Dit jaar is een overgangsjaar voor de Wet zorg en dwang (Wzd). Wat houden de begrippen onvrijwillige zorg en ernstig nadeel uit deze wet in? Hoe pas je de Wzd toe in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Een praktisch webinar van Klik op 29 oktober helpt je hierbij. Schrijf je nu in!

Wanneer mag je in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking eigenlijk beslissingen overnemen en mensen behoeden voor gevaar of problemen? Waar ligt de grens tussen eigen regie en ingrijpen? Wat is je verantwoordelijkheid als zorgverlener?

In de Wet zorg en dwang is hiervoor een stappenplan beschreven, dat we in het webinar van 25  juni aan de hand van veel voorbeelden doorlopen. In twee sessies van 1,5 uur op donderdag 25 juni met tussendoor een huiswerkopdracht aan de hand van eigen casuïstiek, behandelen we de gevolgen van de Wzd voor jouw werk met mensen met een verstandelijke beperking.

Een interactieve bijeenkomst via Zoom, met films, casusbesprekingen en veel ruimte voor vragen. Inschrijven is mogelijk voor een beperkt aantal deelnemers, om het werken in groepjes en het bespreken van eigen casuïstiek behapbaar te houden.

Over de spreker
Loes den Dulk werkt vanaf 1982 in de zorg voor mensen met een beperking. Ze is oprichter en directeur van stichting Raad op Maat. Vanuit Raad op Maat houdt zij zich sinds 1996 bezig met zeggenschap en rechten van cliënten. De missie van Raad op Maat is dat de stem van de cliënt gehoord wordt. Loes den Dulk schreef meerdere artikelen en boeken over o.a. de rechten van cliënten, cliëntenraden en het coachen van cliëntenraden en wilsbekwaamheid.

Programma
In de ochtendsessie van 25 juni krijg je informatie over zeggenschap van mensen met een verstandelijke beperking, met uitleg over het zelfbeschikkingsrecht, hoe dit zit bij vertegenwoordiging en wat eigenlijk goede zorg is. Filmpjes van sketches maken duidelijk wat wilsbekwaamheid en onvrijwillige zorg inhoudt. Er is tussendoor ruimte voor vragen en je krijgt een huiswerkopdracht voor de middagsessie, om het geleerde toe te passen op een situatie uit je eigen werk.

In de middagsessie bespreken we eigen casuïstiek en kijken wanneer er sprake is van onvrijwillige zorg, aan de hand van films met sketches en in werkgroepen. Je krijgt hierbij uitleg over het stappenplan uit de Wet zorg en dwang. We gaan dieper in op de casussen in groepen: wanneer is er sprake van ernstig nadeel? Hoe voer je het gesprek met de cliënt of de vertegenwoordiger als iemand wilsonbekwaam ter zake is? Je volgt het stappenplan bij de zoektocht naar alternatieven voor onvrijwillige zorg en de afbouw hiervan.
Na de terugkoppeling en afsluiting van het webinar krijg je een hand-out en samenvattend artikel. Schrijf je nu in voor deze praktische en leerzame digitale bijeenkomst.

Studiedag
Op 11 september geeft Loes den Dulk ook een studiedag over het thema Zorg en dwang in Utrecht. Ervaringen van eerdere deelnemers hiervan:

'Ik bleef geboeid door de afwisseling van werkvormen'

'Een prettige manier van wet en praktijk bij elkaar brengen'

'Ik kan nu beter onderbouwd kijken naar hoe deze wet van invloed is op de locatie en daar mijn zorg op aanpassen'

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!