Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Praktisch hulpmiddel voor begeleiden van lvb-jongeren

6 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

Hoe zorg je als begeleider ervoor dat je je cliënt met een lichte verstandelijke beperking (lvb) voldoende uitdaagt en tegelijkertijd niet overvraagt? De handreiking en checklist 'Balans in Beeld', ontwikkeld door orthopedagoog Edithe Rot, helpen hierbij.

Jongeren met lvb worden nogal eens overvraagd. Ze hebben zichzelf aangeleerd om zich goed te presenteren. Ze kunnen prima verbloemen dat ze iets niet begrijpen. Dat maakt het lastig om in te schatten wat ze aankunnen. Het risico bestaat dan ook dat begeleiders onvoldoende rekening houden met hun beperkingen. Andersom komt ook voor: begeleiders herkennen de beperkingen en houden er juist te veel rekening mee.

Machteloos
"Begeleiders hebben behoefte aan concrete handvatten," aldus Edithe Rot, orthopedagoog bij 's Heeren Loo expertisecentrum Advisium en auteur van de handreiking. "Zij voelen zich vaak machteloos. Ze zien dat hun cliënt boos is, maar weten niet hoe ze hem of haar kunnen helpen. Ik merk dat zowel binnen 's Heeren Loo Zorggroep als daarbuiten." Reden voor Rot om deze handleiding met checklist, met subsidie van het Antonia Wilhelmina Fonds, te ontwikkelen.

Balans in Beeld
Het resultaat is een handreiking en een checklist voor begeleiders van jongeren met lvb (tussen de 12 en 21 jaar). Met de handreiking vergroten begeleiders hun inzicht in de betekenis van lvb voor het dagelijks functioneren. Met de checklist kunnen zij beter reflecteren op het eigen handelen. De checklist kunnen zij samen met een collega of cliënt invullen. Met 57 schaalvragen (van 0 tot 5) brengen zij de ondersteuning in kaart. De checklist is geen meetinstrument maar een hulpmiddel om in gesprek te gaan.

De hulpmiddelen zijn ontwikkeld in een werkplaats van het Kennisplein Gehandicaptensector in samenwerking met het Landelijk Kenniscentrum LVB. De handreiking en checklist zijn voor € 19,50 bestellen in de webwinkel van Vilans of gratis te downloaden via www.kennispleingehandicaptensector.nl/balansinbeeld. Begeleiders kunnen de checklist ook online invullen, de resultaten worden dan per mail toegestuurd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!