Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Praktijkverhalen over de kinderwens bespreken met kwetsbare cliënten

23 februari 2022 Door de redactie Geen reacties

Het landelijke programma Nu Niet Zwanger heeft eind vorig jaar de verhalenbundel ‘Nu kan ik verder’ gepubliceerd. Met de ervaringsverhalen krijg je inzicht in wat het betekent voor cliënten als professionals in gesprek durven gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie en daarin samenwerken.

Kwartiermaker Hans Schleiffert heeft in de bundel 21 diverse verhalen opgetekend, die de grote diversiteit aan aspecten illustreren die bij het bespreken van de kinderwens voor cliënten én professionals in het sociaal en medisch domein een rol spelen. Zo komt naar voren hoe ingewikkeld het kan zijn om tot een keuze over je eigen kinderwens te komen en daarnaar te handelen. Dat geldt zeker voor mensen die te kampen hebben met complexe problematiek.

De verhalen zijn bedoeld om inzicht te geven in de praktijk van het programma Nu Niet Zwanger. Het programma ondersteunt kwetsbare (potentiële) ouders om regie te nemen over hun kinderwens met als doel ongeplande, ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Door een persoonlijk gesprek aan te gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. En door aan te sluiten bij hun leefwereld en samen te kijken naar hun vragen, behoeften, barrières en mogelijkheden.

Echt luisteren
Het eerste verhaal gaat over Esmee, de vrouw die verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam – de grondlegger van Nu Niet Zwanger – in haar werk ontmoette en die Connie liet inzien dat ze meer voor Esmee had kunnen doen dan ze gedaan had. De twintig verhalen die daarop volgen komen uit het hele land. Steeds vertelt door een andere coördinator van het programma.

Uit de ervaringen in het boek wordt duidelijk wat het betekent als professionals luisteren en zonder oordeel in gesprek gaan. Zoals Amy, een vrouw van dertig jaar met een licht verstandelijke beperking, die er uiteindelijk voor kiest een spiraal te plaatsen en trots is op haar doorzettingsvermogen. En ook voor Lars en Naomi, die beiden een verstandelijke beperking hebben en de ouders zijn van drie kinderen, geeft het rust als ze uiteindelijk zelf kiezen voor sterilisatie van Lars.

Nu kan ik verder. De echte verhalen van Nu Niet Zwanger. Door Hans Schleiffert. Prijs € 2, exclusief verzendkosten.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!