Zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg zoeken samenwerking met elkaar en ROC’s om praktijkgestuurd leren te kunnen aanbieden aan studenten, zij-instromers en nieuwe medewerkers. Bij deze vorm van onderwijs speelt ervaring opdoen op de werkvloer een grote rol.
Eind januari tekenden de drie gehandicaptenzorgorganisaties De Zijlen, ’s Heeren Loo en Cosis een samenwerkingsovereenkomst met de ROC’s Alfa-college en Noorderpoort voor praktijkgestuurd leren. Hiermee kunnen ze studenten nog beter voorbereiden op hun rol als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking, stellen de partijen.
De Zijlen-bestuurder Annet van Zuijlen vindt het mooi dat studenten van verschillende organisaties elkaar wekelijks treffen en samen leren. “Daarmee leren ook de betrokken organisaties van elkaar.”
Samen onbeperkt
In het voorjaar van 2019 maakten de West-Brabantse zorgorganisaties SDW en S&L Zorg bekend te gaan samenwerken, onder meer op het gebied van zij-instromers. Zij noemden dit partnerschap Samen Onbeperkt, waarin een verkort leer-werktraject en een specialistische flexpool zijn ondergebracht. Onlangs kwam naar buiten dat zij komend schooljaar ook inzetten op praktijkgestuurd leren. Hiervoor is contact gelegd met het Kellebeek College. De ervaring op de werkvloer is een belangrijk uitgangspunt voor de lesstof. De lessen vinden daarom ook plaats op locatie.
Op 14 februari sloot ook gehandicaptenzorgorganisatie SOVAK zich aan bij Samen Onbeperkt. SOVAK-bestuurder Marie-Louise van der Kruis gaf bij de ondertekening van de intentieverklaring aan dat SOVAK stevig lokaal en regionaal verankerd is, maar dat de kleinschaligheid de organisatie ook kwetsbaar maakt. “Samenwerking reduceert deze kwetsbaarheid en zorgt dat we samen stevig staan.” |