Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Praktijk- en leerwegondersteuning naar Passend onderwijs

22 september 2014 Door de redactie Geen reacties

De regionale samenwerkingsverbanden voortgezet passend onderwijs mogen vanaf 2018 zelf bepalen welke leerling het beste naar het praktijkonderwijs kan en wie beter af is in het leerwegondersteunend onderwijs. Vanaf 2016 worden deze onderwijsvormen al onderdeel van het stelsel passend onderwijs. Tot 2018 wordt nog doorverwezen op basis van de oude landelijke regels.

Met dit besluit van de ministerraad worden het leerwegondersteunend onderwijs en het praktijkonderwijs geïntegreerd in het passend onderwijs. Andere vormen van ondersteuning, zoals het (voortgezet) speciaal onderwijs en de rugzakjes zijn daar per 1 augustus jongstleden al in opgenomen.

In één hand
Staatssecretaris Dekker van onderwijs: "Alle onderwijsondersteuning komt vanaf 2016 in één hand te liggen. Leerlingen worden niet langer van het kastje naar de muur gestuurd. Vanaf 2018 kunnen leerling, ouders en school bovendien zelf bepalen welke ondersteuning de leerling in een bepaalde regio het beste kan helpen. Niet het etiket dat een leerling krijgt is belangrijk, maar de ondersteuning die een leerling nodig heeft."

Diploma
Leerwegondersteunend onderwijs is een vorm van extra ondersteuning in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs voor leerlingen met een leerachterstand of sociaal-emotionele problemen, zodat ze toch een vmbo-diploma kunnen halen. Met het praktijkonderwijs worden leerlingen opgeleid voor de regionale arbeidsmarkt.

Lees meer op de site van het ministerie van onderwijs

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!