Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prader-Willi en legpuzzels

23 oktober 2008 Door de redactie Geen reacties
Sommige mensen met het Prader-Willi syndroom zijn ontzettend goed in het leggen van puzzels. Amerikaanse onderzoekers wilden weten of dat bij hun syndroom hoort, en welke vaardigheden zij daarbij gebruiken. Dat zou informatie kunnen opleveren over de manier waarop kinderen en volwassenen met het syndroom leren en problemen oplossen. De onderzoekers vergeleken de puzzelvaardigheid van 26 personen met Prader-Willi, met die van 26 mensen met andere ontwikkelingsstoornissen. De mensen met Prader-Willi lieten zich leiden door de vorm van de puzzelstukjes, en waren dan ook veel beter in puzzels met in elkaar grijpende stukjes (jig saw). De anderen letten meer op de afbeeldingen, en waren net zo goed in uitgezaagde puzzels als in puzzels met rechte stukjes. Oudere puzzelaars met Prader-Willi waren beter dan jongere.
De Prader-Willi puzzelaars – ook de goede – scoorden veel slechter in tests op ruimtelijk inzicht dan de andere deelnemers. Dat was een onverwachte uitkomst, omdat altijd is aangenomen dat hun grote puzzelvaardigheid samenhing met een goed ruimtelijk inzicht. Prader-Willi mensen legden de puzzels op een heel andere manier in elkaar. Ze keken nauwelijks naar het plaatje op het deksel. Ze begonnen met de hoeken en de randjes, en zochten passende vormen bij elkaar. Ze legden een blanco puzzel net zo snel in elkaar als een beschilderde. Wie het plaatje op het deksel gebruikt, moet een afbeelding in gedachten kunnen houden, en vertalen naar de fragmenten op de puzzelstukjes. Dat is moeilijker dan je op de vorm van de puzzelstukjes concentreren en die bij elkaar zoeken. Overigens waren niet alle deelnemers met Prader-Willi daar extreem goed in, maar de meeste wel. Door goede puzzelaars een groot ruimtelijk inzicht toe te dichten, loop je het gevaar hen te overschatten in hun vermogen dingen te begrijpen.

Strategies en correlates of jigsaw puzzel and visiospatial performance by persons with Prader-Willi syndrome. Door Brian Verdine en anderen. American journal on mental retardation, september 2008. Zie http://aaidd.allenpress.com.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren