Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Prachtige portretten van pubers met Downsyndroom

21 december 2011 Door de redactie Geen reacties

Nina was bijna 3 jaar toen ik haar ontmoette, vertelt Caroline van den Kommer in haar prachtige verhalen- en fotoboek Hoezo Down?! Nina werd Carolines buurmeisje, en speelkameraadje van haar kinderen. Ze zag haar opgroeien tot een mooie meid van 18, met een vriend, een schoolcarrière, hobby's en dromen.

Zo wil Nina graag schrijfster worden. Dat was voor Caroline één van de drijfveren om behalve Nina nog 9 pubers met Downsyndroom te portretteren. Ze interviewt hen over hun werk, hun relaties, over hun gevoelens, familie en vrienden. En over hun syndroom. Ook ouders, broers en zussen komen aan het woord over hun bijzondere familielid.

Het resultaat is een prachtige verzameling portretten van zelfbewuste jongeren, die in tekst en in de mooie foto's van Eva Snoijink goed uit de verf komen. Zoals Davey, die bij uitstek een gelukkige indruk wekt. Die later chef-kok wil worden. Die zich zorgen maakt dat opa zal doodgaan. Dan zal hij bij oma gaan wonen. En als hij niet kan trouwen of samenwonen, trouwt hij met mamma. En wat doet hij als hij verliefd is? "Zoenen. Met Christel onder het afdak. Stiekem. Het mag niet van de school. Moet ermee stoppen. Het moet stiekem. Anders wordt de juffrouw boos. Christel kwam soms ook hier spelen. Nu niet meer."

Pubers met Down over hun leven. Door Caroline van den Kommer, met foto's van Eva Snoijink. Uitgeverij Spectrum, prijs 29,99 euro.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!