Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Praat mee over de toegankelijkheid in zorg en welzijn

15 mei 2024 Redactie Klik Geen reacties

Informele zorg door naasten door de toegenomen druk op de zorg inmiddels onmisbaar. Maar deze mantelzorgers moeten wel goed ondersteund worden, ziet kennisorganisatie Nivel. Wat hebben zij nodig? Op 23 mei houdt het Nivel daarom de bijeenkomst ‘Perspectieven op Toegankelijkheid, waarin ze het gesprek hierover aangaat met belanghebbenden.

Uit recent onderzoek door het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg blijkt dat 78 procent van de mensen bereid is om mantelzorgtaken op zich te nemen. Het aandeel dat ook werkelijk mantelzorg verleent, ligt echter een stuk lager (15-35 procent), aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Het Nivel wil graag weten waar (toekomstige) mantelzorgers tegenaan lopen. Wat zijn hun ervaringen, hun wensen en welke ideeën hebben zij? Hoe kunnen zij het beste worden ondersteund? Vanuit de verschillende Nivel-panels komt al veel informatie, maar de organisatie nodigt geïnteresseerden uit om zich aan te melden voor de Nivel-verbindt-sessie ‘Perspectieven op Toegankelijkheid’ op 23 mei van 14.00 tot 17.00 uur in Utrecht. Wat bedoelen burgers, patiënten, mantelzorgers of mensen met een beperking met ‘toegankelijkheid’ in zorg en welzijn? Wanneer verandert voor hen toegankelijkheid in ontoegankelijkheid? Daarover kun je jouw stem laten horen. Deelname is gratis, aanmelden is wel verplicht.

Zorgen
Het Nivel haalde uit eerdere onderzoeken al naar boven dat mantelzorgers van een naaste met een verstandelijke beperking zich zorgen maken over de beschikbaarheid van professionele zorg en ondersteuning. Door krapte op de arbeidsmarkt is er bijvoorbeeld in de weekenden bij zorginstellingen geen personeel meer voor activiteiten. Dat komt dan volledig op de schouders van mantelzorgers terecht, die daar hun eigen activiteiten voor opzij schuiven.

Ook zijn deze naasten bezorgd over de kwaliteit van de geleverde zorg in zorginstellingen. Door het personeelsverloop en -tekort zien ze dat gemaakte afspraken niet altijd worden nagekomen, omdat de overdracht niet goed is gegaan, of omdat nieuwe medewerkers nog ingewerkt moeten worden.  |

Meepraten bij de sessie? Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Nivel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!