Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Positief resultaat trainingstraject met ervaringsdeskundigen

8 februari 2023 Redactie Klik Geen reacties

LFB, de belangenvereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking, biedt al enige tijd het trainingstraject Naar de Top! aan. Wat levert dat de deelnemers eigenlijk op? Daar deed de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) van Tilburg University onderzoek naar.

De vier trainingen van Naar de Top! gaan over persoonlijke groei, over het ontwikkelen van talenten. En dat blijkt de deelnemers ook te lukken.

Er is een training voor ervaringsdeskundigen die opgeleid worden tot ervaringsdeskundige trainer. Samen met hun coach geven zij de andere drie trainingen voor mensen met een beperking. Hoe is dat voor hen? Dat werd onderzocht in interviews in de vorm van een vlog.

Dezelfdetaal
Ervaringsdeskundige en co-onderzoeker Mireille de Beer sprak in deze vlogs met deelnemers aan de trainingen. Zelf zegt ze: “We begrijpen elkaar, ik spreek dezelfde taal. Dat opent deuren.” Het zorgde ervoor dat de gesprekken makkelijker verliepen.

Volgens collega-onderzoeker Marieke Westerman zijn er drie mooie resultaten te destilleren uit het onderzoek:

  • De ervaringsdeskundige trainers hebben zich ontwikkeld (in hun rol als trainer, in zichzelf leren kennen), voelen zich zelfverzekerder en trots op hun ontwikkeling als trainer.
  • De ervaringsdeskundige trainers hebben gemerkt dat ze van betekenis kunnen zijn voor de deelnemers.
  • De ervaringsdeskundige trainers ervaren verbondenheid (met hun collega’s, met deelnemers in de trainingsgroep) en voelen gelijkwaardigheid tussen deelnemers, coaches en zichzelf.

Ook is deelnemers gevraagd hoe zij de trainingen hebben ervaren en wat ze ervan hebben opgestoken. Zij staan sterker in hun schoenen, durven eerder nee te zeggen en voor zichzelf op te komen.  |

De resultaten van het AWVB-onderzoek zijn samengevat in een filmpje.  Hierin komen onder meer hoogleraar AWVB Petri Embregts en LFB-directeur Ellis Jongerius aan het woord. Er is daarnaast een infographic gemaakt van de belangrijkste uitkomsten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!