Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Polikliniek voor verstandelijk gehandicapten in Geldrop

15 december 2014 Door de redactie Geen reacties

In Geldrop start op 1 januari een Avg-polikliniek voor patiënten met een verstandelijke beperking . Het is een gezamenlijk project van het St. Annaziekenhuis en expertisecentrum Kempenhaeghe. Arts verstandelijk gehandicapten (avg) Francesca Snoeijen-Schouwenaars (Kempenhaeghe) zal eens per twee weken op woensdagmiddag in het St. Annaziekenhuis spreekuur houden. De beide organisaties willen op deze manier specialistische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking toegankelijker maken.

Door de hervorming van de langdurige zorg, zullen mensen met een verstandelijke beperking vaker en langer zelfstandig, bij familie of in kleinschalige woonvoorzieningen wonen in plaats van in een instelling. Naar verwachting zullen zij hierdoor meer en vaker aanspraak maken op huisartsenzorg.

Complexe zorgvragen
Franscesca Snoeijen-Schouwenaars: "Met de Avg-poli willen we deze mensen en hun familie laagdrempelige specialistische zorg bieden. De huisarts blijft hoofdbehandelaar maar kan bij complexe zorgvragen een beroep op ons doen." Edwin de Rijck, hoofd van de psychiatrische afdeling in het St. Anna Ziekenhuis is blij met de intensiveere samenwerking tussen Kempenhaeghe en het Anna: "Zo creëren we in deze omgeving een duidelijk aanspreekpunt voor de coördinatie van zorg voor deze complexere doelgroep."

Gedragsproblematiek
Nederland telt 110.000 mensen met een verstandelijke beperking. 28% van hen woont in een instelling, de 72% die daarbuiten wonen zijn aangewezen op huisartsenzorg. Een gemiddelde huisartsenpraktijk heeft 12 mensen met een verstandelijke beperking in zijn bestand. Diverse factoren kunnen de behandeling van deze mensen complexer maken. Soms is sprake van moeilijke communicatie, meerdere stoornissen of aandoeningen tegelijk, of van met de handicap samenhangende problematiek. Mensen met bijvoorbeeld ernstige meervoudige beperkingen, een specifiek syndroom of ernstige gedrags- of psychiatrische problematiek, zijn vaak al aangewezen op een arts voor verstandelijk gehandicapten. In Nederland zijn nu zo'n 40 Avg-poliklinieken. Gedragsproblematiek is de meest voorkomende reden om arts voor verstandelijk gehandicapten in te schakelen.

Doorverwijzen
Huisartsen kunnen verstandelijk gehandicapte patiënten doorverwijzen naar de Avg-poli voor medebehandeling, periodieke screening of voor ondersteuning van de familie. Ook kinderartsen kunnen kwetsbare patiënten, die de volwassen leeftijd bereiken, doorverwijzen naar de Avg-poli.

Ook voor advies over verstandelijk gehandicapte patiënt in het St. Anna Ziekenhuis kan een beroep worden gedaan worden op de Avg-arts.

Een overzicht van Avg-poli's is te vinden op de site van artsen voor verstandelijk gehandicapten www.nvavg.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!