Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Poli voor kinderen met zeldzame ontwikkelingsachterstanden

27 mei 2014 Door de redactie Geen reacties

Het Amalia kinderziekenhuis van het universitair medisch centrum in Nijmegen is gestart met een polikliniek voor kinderen met een ernstige, onbegrepen ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking. Deze Koala poli vindt één keer per maand plaats en moet leiden tot een snellere diagnose bij deze kinderen. Tijdens de Koala poli zien artsen de kinderen gezamenlijk.

Er zijn in elk geval een algemeen kinderarts en een klinisch geneticus aanwezig en zo nodig een kinderneuroloog of een kinderarts gespecialiseerd in stofwisseling. Ouders hoeven niet steeds opnieuw hun verhaal te vertellen en ze hoeven ook niet zelf op zoek naar de juiste specialist. Reguliere kinderartsen verwijzen de kinderen door naar de Koala poli. Maandelijks worden er vier kinderen op de poli gezien.

Snellere diagnose
Kinderarts Jos Draaisma: "Over zeldzame aandoeningen is vaak weinig bekend, daarom is het belangrijk alle kennis die wel beschikbaar is te bundelen. In deze poli stelt iedere specialist vanuit zijn eigen expertise andere vragen, waardoor we sneller tot een diagnose komen, en dus sneller behandeling kunnen instellen."

Zeldzaam
De Koala poli maakt onderdeel uit van het expertisecentrum zeldzame erfelijke ontwikkelingsstoornissen, dat gecoördineerd wordt door klinisch geneticus Tjitske Kleefstra. Dit expertisecentrum biedt specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot zeldzame ontwikkelingsstoornissen. Verschillende specialisten werken onder één dak samen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!