Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

PODD: communiceren door middel van symbolen

3 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

Iedereen heeft recht op een goed leven. Wanneer je een beperking hebt, is het soms lastig uit te leggen wat je onder een goed leven verstaat. Helemaal als je niet kunt praten. Daarvoor is PODD ontwikkeld. Het is een methode waarbij cliënten leren om makkelijker te communiceren dankzij een persoonlijke set van symbolen. Bij Cello Zorg werkt men er al enige tijd mee.

PODD staat voor Pragmatic Organised Dynamic Display. Elk PODD-boek is anders, want elke persoon is anders. Het is er in boekvorm, maar kan ook via een spraakcomputer of op een iPad worden gebruikt. De methode is geschikt voor ieder niveau. Ook wanneer je een licht verstandelijke beperking hebt en wel kunt praten, kunnen de symbolen in spannende situaties helpen om over iets te praten.

Op YouTube heeft Cello een kort filmpje geplaatst over het gebruik van PODD. Je ziet de 24-jarige Isha, die niet kan praten en sinds enige tijd een op haar afgestemd PODD-boek heeft. Haar moeder, haar begeleider en haar logopediste vertellen over het werken met PODD.

Isha’s moeder geeft aan dat ze door PODD nu dingen begrijpt waar ze anders nooit achter gekomen zou zijn. De begeleider gebruikt het bijvoorbeeld als ze wat gaan drinken; Isha wijst in het boek dan thee aan, of juist koffie.

Luisteren
De logopediste vertelt dat er een jongetje was dat aan zijn vaders oor trok en daarna wees op het plaatje ‘luisteren’. Daarmee zeggend: ‘Je moet nu echt naar me gaan luisteren!’ en zo de regie nam.

Bij Cello zijn verschillende zorgmedewerkers inmiddels getraind in het gebruik van de methode.  |

Lees meer over de PODD-methode.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!