Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcastserie over psychiatrische instellingen tijdens WOII

24 januari 2024 Redactie Klik Geen reacties

Hoe ging het eraan toe in psychiatrische instellingen tijdens de Tweede Wereldoorlog? De podcastserie In het Nauw vertelt de verhalen over deze instellingen en hun bewoners. Ook zij kregen te maken met jodenvervolging, oorlogsgeweld, ontbering en honger.

De serie telt vier afleveringen van elk gemiddeld 23 minuten. In de eerste staat ’s Heeren Loo in Ermelo centraal. Daar werden in 1943 twaalf joodse bewoners met een verstandelijke beperking gedeporteerd.

Aflevering 2 gaat terug naar de instellingen Reinier van Arkel in Den Bosch en Voorburg in Vught. Twee voormalig medewerkers vertellen over hoe patiënten en verplegers zich midden in de vuurlinie bevonden en geen kant uit konden.

De derde aflevering verhaalt over instellingen in Zutphen en Warnsveld, waar honger en tekorten een belangrijke rol speelden. Twee nabestaanden komen aan het woord.

In de laatste aflevering komt de evacuatie van patiënten van Dennenoord in Drenthe naar het Friese Franeker aan bod. Het kostte tientallen patiënten het leven.

De podcastserie In het Nauw is tot stand gekomen dankzij Stichting Vergeten Slachtoffers en ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld. Te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!