Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcastserie beschrijft gevoelens van chronische rouw en biedt hulp

20 maart 2019 Door de redactie Geen reacties

Er is een podcastserie te beluisteren over Levend Verlies, een vorm van rouw, maar anders dan wanneer een dierbare overlijdt. Het is chronische rouw, bijvoorbeeld omdat je een kind met een ernstige beperking of chronische ziekte hebt. Het initiatief wil meer bekendheid genereren voor levend verlies en een brug slaan tussen ouders en hulpverleners. Iedere laatste zondag van de maand staat een nieuwe aflevering online.

De podcastserie is bedacht door Edith Raap, docent ouderbegeleiding aan de Hogeschool Utrecht en Odet Stabel, ervaringsdeskundige en auteur van het boek Een kind met kansen.

De serie begint met een introductie en in de eerste aflevering komt Manu Keirse aan het woord. Hij is emeritus hoogleraar Verliesverwerking en heeft de uitdrukking levend verlies in Nederland geïntroduceerd. Keirse geeft antwoord op vragen als: waarom lijkt de ene ouder meer last van levend verlies te hebben dan de andere en hoe kan de omgeving steun bieden?


Verdriet
In de tweede postcast praten Edith en Odet met Hester van der Lugt, moeder van een 21-jarige jongen die levenloos ter wereld kwam, gereanimeerd werd en daar ernstige motorische beperkingen aan overhield. Hij kan zijn rolstoel bedienen, verder is hij volledig afhankelijk van anderen.

Hester vertelt dat zij het heel moeilijk vond om goed contact met haar omgeving te hebben, doordat haar wereld met een gehandicapte zoon niet te verenigen is met de gewone wereld. Ze had vaak het gevoel dat ze niet steeds over haar verdriet mocht praten, al heeft nooit iemand in haar nabije omgeving dat ook daadwerkelijk tegen haar gezegd.

Hester kreeg nog twee kinderen zonder beperking. Dat was belangrijk voor haar, vertelt ze. Want met één gehandicapt kind ben je een gehandicapt gezin. En met meer kinderen ben je een gezin met een gehandicapt kind. Dat is een wereld van verschil. Nu staat ze ook altijd met één been in die gewone wereld. Hesters inmiddels 21-jarige zoon woont nu begeleid in een studentenhuis, gaat lekker stappen tot hoe laat hij zelf wil en volgt een opleiding aan een regulier roc. Dit alles had hij zonder de inspanningen van zijn moeder niet kunnen bereiken, stelt hij.

De podcasts en nog veel meer informatie over levend verlies zijn te vinden op de website
levend-verlies.nl. Je kunt je abonneren, waarna je via e-mail op de hoogte gehouden wordt van nieuwe afleveringen. Eind maart komt er weer een podcast online.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!