Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcast zorgorganisatie maakt praten over seksuele diversiteit gewoner

14 juni 2023 Redactie Klik Geen reacties

Juni is Pride-maand en om praten over seksuele diversiteit normaler te maken, heeft zorgorganisatie ’s Heeren Loo de podcastserie Verrassend Normaal gemaakt. In drie afleveringen wordt aandacht gevraagd voor LHBTIQ+, iets dat ook in de gehandicaptenzorg geen overbodige luxe is.

De presentatie van de podcast is in handen van ervaringsdeskundige hersenletsel Judith Elzerman. Zij praat in de eerste aflevering met Gordon, die over zijn coming-out vertelt. In de tweede aflevering gaat ze in gesprek met Ilja over de transitie van man naar vrouw, een proces van jaren. En de laatste aflevering met Aschwin staat in het teken van daten als je een verstandelijke beperking hebt.

In iedere podcast wordt contact gezocht met een expert binnen ’s Heeren Loo die een onderwerp van extra achtergrondinformatie voorziet.

Schelden doet zeer
Homo is nog altijd een veelgebruikt scheldwoord, ook in de gehandicaptenzorg. Volgens Ageeth Ouwehand, lid van de raad van bestuur van ’s Heeren Loo, moet iedereen de ruimte krijgen om zichzelf te kunnen zijn. “Vroeger werd altijd gezegd: schelden doet geen zeer, slaan zoveel meer. Maar dat is niet waar. Ik denk dat we ernaartoe moeten dat we elkaar daarop aanspreken als het gebeurt, want het is niet oké.”

De podcastserie wil dus een bijdrage leveren aan de acceptatie van LHBTIQ+-groep en het gesprek erover normaliseren. De eerste aflevering staat online op de site van ’s Heeren Loo en is te vinden op de bekende podcastkanalen. De andere afleveringen komen gedurende de junimaand online.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!