Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcast over transgender en een verstandelijke beperking

4 mei 2021 Door de redactie Geen reacties

B.Sassy, een belangenvereniging voor de LHBTI-gemeenschap in Limburg (specifiek gemeente Weert) organiseert normaal gesproken leuke feesten waar iedereen zichzelf kan zijn. Nu dat door corona niet kan, zijn ze een podcastserie over genderidentiteit begonnen. In aflevering 4 besteden ze aandacht aan transgenders met een licht verstandelijke beperking.

Transgender Jess en orthopedagoog Jessica Maes praten met B.Sassy over hoe het is om je als transgender staande te houden terwijl je een verstandelijke beperking hebt. Jess als ervaringsdeskundige en Jessica als orthopedagoog Genderteam Zuid-Nederland. Hoe gaan begeleiders of mentoren met je om als ze horen dat je weliswaar geboren bent als man, maar je helemaal vrouw voelt? Dat is waar Jess mee te dealen heeft en waarover hij vertelt.

Handreiking
Beiden kennen elkaar al heel lang en ze zijn ook vaak samen te vinden op congressen over transgenders met een licht verstandelijke beperking. Jessica is de ontwikkelaar van de Handreiking Transgender & LVB, een handig boek dat begeleiders handvatten geeft over hoe ze een cliënt kunnen helpen die aangeeft dat hij of zij zich van binnen anders voelt dan zijn of haar sekse is. Er bestaan nog altijd veel misverstanden over, vertelt Jessica dan ook in de podcast. En iedere transgender heeft zijn eigen beleving. Dat was goed te zien in het artikel dat Klik begin dit jaar plaatste. We spraken toen met Jess en Manon over wat transgender zijn voor hen als persoon met een LVB betekent en hoe ze hier vorm aan geven.  |

Benieuwd naar deze of een van de andere podcastafleveringen van B.Sassy over genderidentiteit? Via de Facebookpagina van B.Sassy kun je ze beluisteren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!