Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcast over het syndroom van Prader-Willi

31 augustus 2021 Door de redactie Geen reacties

Pfizer Nascholing heeft een podcast gemaakt over het syndroom van Prader-Willi. Te gast is dr. Laura de Graaff, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC Rotterdam. Zij is de eerste ‘syndroom-internist’ ter wereld en vertelt over de voordelen van mulitidisciplinaire zorg aan volwassenen met Prader-Willi.

Volgens De Graaff krijgen kinderen waarbij de diagnose prader-willisyndroom gesteld is, vanaf het begin multidisciplinaire zorg, en dat werkt heel goed. Des te vreemder is het dat dit verdwijnt zodra deze kinderen de volwassen leeftijd bereiken.  De Graaff acht het van groot belang dat ook volwassenen met dit syndroom, en dat geldt ook voor mensen met andere syndromen, zorg krijgen waarbij verschillende disciplines nauw met elkaar samenwerken.

Er is bij syndromen vaak sprake van co-morbiditeit. Iemand heeft dan gezondheidsproblemen op meerdere vlakken, waardoor multidisciplinaire zorg juist belangrijk is.

In de podcast geeft De Graaff daarnaast nog meer informatie over het syndroom van Prader-Willi, een genetische aandoening waarbij vaak sprake is van een verstandelijke beperking (hoewel de ernst ervan enorm kan verschillen). Daarbij hebben mensen met Prader-Willi een ongeremde eetlust, een groei-achterstand en vaak weinig spierspanning. Door de lage spierspanning bewegen ze vaak weinig en verbranden ze weinig calorieën. In combinatie met het nooit verzadigd zijn, ligt obesitas op de loer.

De podcast en meer over het syndroom van Prader-Willi vind je op de website van het Expertisecentrum Prader-Willi syndroom.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!