Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcast over eet- en slikproblemen bij cliënten

15 juli 2022 Door de redactie Geen reacties

De logopedisten Marloes Schüller-Korevaar en Susanna van der Woude hebben een screeningsinstrument ontwikkeld om voedings- en slikproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking in kaart te brengen. Ze vertelden daarover in Klik en doen dit nu ook in de nieuwste podcast van Het Slikkanaal.

De presentatoren van deze podcast voor logopedisten vertellen dat ze een tip kregen vanuit hun netwerk om Marloes en Susanna eens uit te nodigen voor een gesprek over SD-VB, ofwel: het Screeningsinstrument voor Dysfagie bij mensen met een Verstandelijke Beperking dat zij hebben bedacht. Dit instrument in de vorm van een vragenlijst over risicofactoren met betrekking tot eet- en drinkgedrag is laagdrempelig in gebruik. Door cliënten te observeren tijdens het eten en drinken kunnen begeleiders de vragenlijst invullen om te kijken of er bijvoorbeeld slikproblemen zijn.

Marloes en Susanna, beiden werkzaam bij Alliade/Talant, doen uit de doeken hoe zij tot het instrument gekomen zijn en vertellen ook dat het voor iedereen vrij beschikbaar komt. Momenteel loopt een vervolgonderzoek om het instrument nog verder te verbeteren.  |

Meer weten? Beluister deze podcastaflevering van Het Slikkanaal via Spotify. Of lees het artikel over dysfagie terug op de website van Klik.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!