Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcast over buitenstaanders die meehelpen bij vastgelopen zorg

4 augustus 2021 Door de redactie Geen reacties

Twee jaar geleden startte een bijzonder onderzoeksproject in de gehandicaptenzorg: Wave Outsideronderzoek. Hierin werden buitenstaanders betrokken bij de zorg voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking of moeilijk verstaanbaar gedrag waarmee behandelaren waren vastgelopen. Mirjam van Biemen maakte er een documentaire over die online te beluisteren is. | Foto Anne Lichtenberg, van Mirjam met cliënt Rian

Wave is een samenwerkingsverband, opgericht vanuit het CCE en de Universiteit voor Humanistiek. Hierin werken diverse zorg- en onderwijsinstellingen samen en daarnaast zijn KansPlus en Platform EVB+ betrokken bij het project.

De buitenstaanders hebben geen enige ervaring in de zorg. Ze zijn allemaal gekoppeld aan één cliënt. Twee jaar lang, een dagdeel per week, mogen zij hun frisse blik werpen op de cliënt en hoe er voor hem of haar gezorgd wordt. Wat valt hen op? Wat kan anders?

Drummer
Een van die buitenstaanders is drummer Nout, die zich regelmatig heeft afgevraagd of hij wel iets van toegevoegde waarde kon zijn in dit project. Podcastmaker Mirjam van Bienen is zijn vrouw. Zij werd zo getriggerd door Nouts worsteling in dit project, dat ze er een documentaire van wilde maken. Zij volgde drie van de buitenstaanders in hun laatste jaar met hun cliënten. Hoop en wanhoop wisselen elkaar af.

Toch wordt er ook wel wat bereikt. Social designer Anne zag dat ‘haar’ cliënt Rian 22 uur per dag op een kamertje van nog geen 12 vierkante meter zat. Dat vond zij best een heftig bestaan. Inmiddels is het gelukt om Rian vaker naar buiten te krijgen, al vraagt Anne zich af of dit ook nog gebeurt als het project afgerond is.

De documentaire Buitenstaanders is online te beluisteren via de site van 2Doc. Lees meer op www.projectwave.nl en in een eerder artikel van Klik:
-          Buitenstaanders helpen zorg te verbeteren*

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!