Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcast MensenMensen over dementie en downsyndroom

15 juli 2022 Door de redactie Geen reacties

In de podcastserie MensenMensen, over het leven van mensen met een (ernstig meervoudige) beperking, is een nieuwe aflevering verschenen over dementie.

Dementie blijkt een complexe puzzel, zeker bij mensen met het syndroom van Down. In de aflevering maak je kennis met de zussen Adriëtte en Lianne, die samen met expert downsyndroom & dementie Alain Dekker (Alliade, RuG) praten over dementie bij hun broer Rien.

Rien heeft het downsyndroom en begon op z’n 38e wat ander gedrag te vertonen. Dat viel zijn zussen direct op. “Het was met kerst, en hij hield geen speech zoals altijd.” Toen er langzamerhand meer gedragsveranderingen bij Rien optraden, gingen Adriëtte en Lianne met hun zus Yvonne op zoek naar mogelijke oorzaken. Zo kwamen ze ook bij dementie uit. Toen bleek dat dat inderdaad de boosdoener was, besloten ze hun verhaal te gaan delen. Zodat dementie bij mensen met Down sneller herkend wordt. 

De podcastserie wordt gemaakt door EMB Nederland, KansPlus, vereniging Angelman Syndroom Nederland, Netwerk Rondom en Sien. Beluister de podcast via SoundCloud of Spotify.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!