Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcast maakt de balans op: wat is de impact geweest van het VN-verdrag Handicap?

30 april 2022 Door de redactie Geen reacties

In de podcastserie ’Zaaigoed: inspiratie voor het sociaal domein’ is de 22e aflevering verschenen: Niets over ons, zonder ons. Deze gaat in op de impact van het VN-verdrag Handicap op het Rijk en gemeenten.

De gesprekspartners in deze podcast zijn Otwin van Dijk, burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, Xandra Koster van Niets Over Ons Zonder Ons (adviespunt ervaringsdeskundigheid) en Wendy Bindels van de gemeente Stein, verkozen tot de meest toegankelijke gemeente van Nederland. 

Volgens Van Dijk is er nog een wereld te winnen als het aankomt op toegankelijkheid in Nederland. Hij is zelf een rolstoeler en was als Tweede Kamerlid in 2016 betrokken bij de ratificatie van het VN-gedrag in 2016. “Er worden bijvoorbeeld nog steeds bruggen gebouwd waarbij toegankelijkheid als een ‘nice to have’ in plaats van een ‘need to have’ wordt gezien,” zegt hij.

Het drietal spreekt over ervaringsdeskundigen, die een grote rol spelen in de toekenning van de titel ‘Meest toegankelijke gemeente’ aan Stein en de noodzaak voor het Rijk om – net als gemeenten – een inclusieagenda te maken.

De podcast is te beluisteren op de site van Programma Sociaal Domein, en via iTunes of Spotify.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!