Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcast Klik: scheiden van geldzaken heeft begeleiding buitenspel gezet

19 oktober 2022 Door de redactie Geen reacties

“Er is een hele periode geweest waarin begeleiding en geld gescheiden werden,” vertelt begeleider Sjors van der Veen in de zesde aflevering van de Klik-podcast. “Als begeleider is het ook wel makkelijk dat je niet over dat moeilijke onderwerp geld hoeft te praten, waardoor het een beetje ondergesneeuwd is geraakt.” Samen met onderzoekster Charlotte Albers vertelt hij hoe we dit ‘taboe’-onderwerp toch weer op kunnen pakken in de begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking.

Veel jongeren met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problemen hebben moeite om goed met geld om te gaan. Het geld dat ze hebben, geven ze in de ogen van hun begeleiders vaak onverstandig uit. Het Ben Sajet Centrum onderzocht waar dat gedrag vandaan komt en hoe begeleiders hen daarbij het beste kunnen ondersteunen. Begeleider Sjors van der Veen noemt in de nieuwe aflevering van de Klik-podcast het scheiden van geldzaken als een van de oorzaken voor de verslapte aandacht op dit gebied:


In de podcast-serie van kenniscentrum en vakblad Klik bespreken we ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het thema van de zesde aflevering is het bespreken van geldzaken en -problemen met mensen met een (licht) verstandelijke beperking en de rol van begeleiders hierbij. Host Lot de Swart praat hierover met onderzoekster Charlotte Albers en begeleider Sjors van der Veen, en ervaringsdeskundige Abdullahi vertelt hoe hij in geldnood kwam.

Beluister de hele aflevering:


Meer over de Klik podcast via www.klik.org/podcast of beluister deze via je favoriete podcastapp en abonneer je om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!