Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Podcast Klik over het ondersteunen van een gezonde relatie

9 maart 2022 Door de redactie Geen reacties

Een relatie hebben en je geliefd voelen door een ander is fijn. Hoe je cliënten hierbij ondersteunt, vertelt seksuoloog Welmoed Visser in een nieuwe aflevering van de Klik-podcast en gaat hierover in gesprek met Lot de Swart, orthopedagoog bij zorgorganisatie Estinea en redactielid bij Klik. Ze bellen ook met Peter en Agna, die een relatie hebben en met ondersteuning van hun begeleiders zijn gaan proef-samenwonen.

In de podcast van kenniscentrum en vakblad Klik bespreken we ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Je beluistert alle afleveringen via www.klik.org/podcast of via de verschillende podcast-apps.

In een nieuwe aflevering gaat Lot de Swart, orthopedagoog bij zorgorganisatie Estinea en redactielid bij Klik, in gesprek met seksuoloog Welmoed Visser. Zij schreef een uitgebreid artikel in Klik over het ondersteunen van een gezonde relatie bij mensen met een verstandelijke beperking.

klik_podcast_welmoed_visser.jpg

Positief
Vaak ligt de nadruk teveel op wat er niet kan en mag, vertelt Welmoed in de podcast. Dat is begrijpelijk vanuit de wetenschap dat mensen met een verstandelijke beperking kwetsbaar zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Met aandacht voor wat lastig kan zijn, pleit zij toch voor een wat meer positieve insteek bij het ondersteunen van relaties van cliënten.

Samenwonen
Daarnaast bellen we met Peter en Agna,. Zij hebben sinds twee jaar een relatie en zijn vorig jaar gaan proefsamenwonen, waarover je ook in Klik kunt lezen. Peter krijgt begeleiding via zorgorganisatie Frion in Zwolle en Agna bij zorgorganisatie Aveleijn in Almelo. Peter en Agna vertellen hoe het met hulp van hun begeleiding lukte om de stap te maken naar samenwonen.

Abonneer je op de Klik-podcast om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen en vergeet niet om een review achter te laten via je favoriete podcastapp.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!