Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Pluryn en politie werken duidelijker samen

15 november 2011 Door de redactie Geen reacties

Regiopolitie Gelderland-Zuid en Pluryn hebben afspraken gemaakt over taken en verantwoordelijkheden als een cliënt  slachtoffer of verdachte van een strafbaar feit is. Pluryn ondersteunt mensen met een handicap op 140 locaties. De afspraken tussen Pluryn en de politie zijn vastgelegd in een convenant.

Een aantal overwegingen leidde tot het opstellen van een convenant. Zo gaat het verdrag ervan uit dat mensen met een handicap dezelfde rechten en plichten hebben als andere burgers. Ze zijn niet bij voorbaat, vanwege hun beperking, minder toerekeningsvatbaar of ontoerekeningsvatbaar.

Daarnaast functioneert een groeiend aantal mensen met een handicap zo zelfstandig mogelijk in de maatschappij. Het verkennen van de grenzen van hun individuele mogelijkheden, kan tot gevolg hebben dat er problemen ontstaan waarbij de politie betrokken wordt.

Wederzijds begrip
In de samenwerking tussen Pluryn en politie spelen de volgende onderwerpen een belangrijke rol:

  • weggelopen cliënten
  • cliënten als slachtoffer
  • niet-natuurlijk overlijden van cliënten
  • loverboys
  • cliënten als daders
  • gebruik van alcohol/drugs en de handel daarin.

Het belang van de cliënt staat voorop in het convenant. Per onderwerp staan er duidelijke werkafspraken in. Eerder stelde de regiopolitie een soortgelijk convenant op met de ziekenhuizen.

Meer informatie op www.pluryn.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!