Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Pluryn en Dr. Leo Kannerhuis werken samen bij autisme

28 december 2015 Door de redactie Geen reacties

Het Dr. Leo Kannerhuis en Pluryn ontwikkelen een behandelomgeving voor mensen met autisme, forse gedragsproblemen en eventueel een verstandelijke beperking. Daarnaast gaan beide organisaties verder samenwerken om gespecialiseerde logeerhuizen voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met autisme te behouden.

Voor de moeilijk plaatsbare doelgroep van mensen met autisme en een zeer complexe zorgvraag, is momenteel geen specialistische voorziening beschikbaar in Nederland. Dr. Leo Kannerhuis en Pluryn hebben afgesproken samen op zoek te gaan naar een oplossing, op verzoek van het ministerie van Vws.

Er zijn in Nederland ongeveer 40 mensen die een dergelijke specifieke behandelomgeving nodig hebben. Een locatie waar deze mensen kunnen wonen met begeleiding willen de zorginstellingen realiseren op of nabij een terreinvoorziening van Pluryn. Het Dr. Leo Kannerhuis stelt daarbij zijn GGZ- en ASS-expertise beschikbaar.

Logeerhuizen behouden
Per 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor logeeropvang voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met ASS. Als gevolg van bezuinigingen leek er onvoldoende budget beschikbaar om deze gespecialiseerde opvang van het Dr. Leo Kannerhuis open te houden. Het recente besluit van staatssecretaris Van Rijn om de tarieven landelijk vast te stellen en de samenwerking met Pluryn, maken het mogelijk om het aanbod te behouden en verder te ontwikkelen.

Lees meer op de websites van het Dr. Leo Kannerhuis en Pluryn.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!