Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Pluryn bespaart op inhuur zzp’ers dankzij vaste medewerkers

31 mei 2023 Redactie Klik Geen reacties

Een oproep aan zorgmedewerkers om hun contracturen uit te breiden, heeft ervoor gezorgd dat zorgorganisatie Pluryn flink weet te besparen op de inhuur van zzp’ers en uitzendkrachten.

Net als veel andere zorgorganisaties heeft ook Pluryn last van de krappe arbeidsmarkt. Om de roosters op de zorglocaties dicht te krijgen, moet in toenemende mate een beroep worden gedaan op zzp’ers en uitzendkrachten. Die zijn relatief duur. De inhuur van externe zorgmedewerkers kostte Pluryn in 2022 46,5 miljoen euro, tegen 26,6 miljoen euro in 2021.

Om een eind aan deze groei te maken, deed de zorgorganisatie begin dit jaar een oproep aan medewerkers om meer uren te gaan werken. In ruil daarvoor kregen zij eenmalig €1000 bruto en uiteraard als gevolg van hun contractuitbreiding ontvangen zij ook meer salaris, pensioen, vakantiegeld, verlof en eindejaarsuitkering. Het aanbod gold zowel voor mensen met een vast als een tijdelijk contract. De totale omvang van het contract mag daarbij niet meer zijn dan 40 uur per week.

Liefst 400 medewerkers van woon- en behandelgroepen, dagbestedingslocaties of ambulante zorg reageerden positief en breidden hun contract voor minimaal een jaar met vier uur per week of meer uit. Mede dankzij de actie is de inhuur van tijdelijke zorgmedewerkers bij Pluryn in 2023 gestabiliseerd.

Daarnaast profiteren ook cliënten. De inzet van meer eigen medewerkers zorgt voor stabielere teams, bekende gezichten en meer ervaring op de groep. Dat samen leidt tot beter leef- en werkklimaat op de woon- en behandelgroepen, stelt Pluryn.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!